Vznikne telekomunikační obr? Nokia jedná o převzetí Alcatel-Lucent

Centrála Nokia.

Centrála Nokia. Zdroj: CC: (CC BY-SA 3.0)/ Danrok/wikimedia.org

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia jedná o převzetí francouzsko-amerického konkurenta Alcatel-Lucent. Firma tak dnes potvrdila dlouhodobé spekulace. Spojením obou podniků by podle agentury Reuters mohla vzniknout telekomunikační skupina v hodnotě přes 40 miliard eur (více než bilion korun).

„V reakci na spekulace v médiích Nokia a Alcatel-Lucent potvrzují, že vedou pokročilé rozhovory ohledně možnosti úplného spojení, které by mělo podobu veřejné nabídky Nokie na Alcatel-Lucent,“ uvedl finská společnost. Dodala nicméně, že v této fázi není jisté, zda jednání skutečně dospějí k dohodě o sloučení.

Do jednání může ještě výrazně promluvit francouzská vláda. Ta považuje telekomunikace za strategicky důležité odvětví a je citlivá na rušení pracovních míst, které je častým důsledkem fúzí. Francouzské ministerstvo hospodářství se zatím k záležitosti nevyjádřilo.

Nokia tímto prohlášením reaguje na dřívější zprávy, že by mohla od společnosti Alcatel-Lucent koupit aktivity v oblasti bezdrátové komunikace. Pro Alcatel je byznys bezdrátových sítí zásadní - v loňském roce francouzsko-americké společnosti vygeneroval 4,7 miliard eur, více než třetinu z celkových tržeb.

Vznikne světová dvojka?

Od chvíle, kdy přišla o svou divizi mobilních telefonů, se Nokia zaměřuje především na byznys síťových zařízení. Převzetím Alcatelu by finská značka mohla zásadně posílit. Pokud dojde ke sloučení, vznikne obří skupina, která by mohla překonat i čínský Huawei Technologies, avšak bude stále menší než světový lídr Ericsson AB.

„Jsou to dva slabší hráči v odvětví. Mohli by dosáhnout určitého snížení nákladů, samotné spojení dvou slabších hráčů však nutně nemusí znamenat vytvoření hráče silnějšího,“ oponuje analytik Ion-Marc Valahu ze společnosti Clairinvest.

Tržní hodnota Alcatelu před dnešní zprávou činila zhruba 11 miliard eur a tržní hodnota Nokie se pohybovala kolem 29 miliard eur. Po dnešním prohlášení se cena akcí Alcatelu zvýšila až o 18 procent, zatímco akcie Nokie o více než osm procent klesly.