Western Digital koupí výrobce pamětí SanDisk

Kalifornské sídlo SanDisku

Kalifornské sídlo SanDisku Zdroj: LPS.1, Wikimedia Commons

Americký výrobce pevných disků Western Digital koupí za zhruba 19 miliard dolarů (453,2 miliardy korun) výrobce paměťových čipů SanDisk. Western Digital nabídl za jednu akcii SanDisk 86,5 dolarů, což ve srovnání s úterní závěrečnou cenou akcií představuje prémii asi 15 procent. Dohoda je další z vlny konsolidace v odvětví výroby čipů.

Transakci již schválily správní rady obou firem, hlasovat o ní budou ještě akcionáři SanDisku. Dohoda by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí příštího roku.

Společnost Western Digital vznikla v roce 1970. Je výrobcem zařízení pro ukládání dat, včetně pevných disků a SSD disků. Akvizicí firma získá přístup k dodávkám polovodičů, které jsou důležité například pro počítačová úložiště.

SanDisk patří mezi největší výrobce paměťových čipů NAND používaných pro ukládání dat v mobilních přístrojích, které se ale čím dál víc používají v pevných discích počítačů. Technologie potřebuje méně elektřiny a umožňuje rychlejší přístup k informacím. Hojně se tak využívá v cloudových datových centrech.

Čínské peníze

Na konci září do Western Digital vstoupila čínská firma Unisplendour, když za 3,78 miliardy dolarů získala patnáctiprocentní podíl. Unisplendour vyrábí a prodává počítače a komunikační a další elektronické produkty.

Počet dohod v polovodičovém sektoru již letos vzrostl na rekord, uvedla agentura Reuters. Zájem o akvizice podporuje poptávka po levnějších čipech a součástkách pro přístroje s napojením na internet.

SanDisk představil SD kartu s největší dostupnou kapacitou