Wifi stojany v New Yorku okupovali bezdomovci, město je odstřihlo

kiosky s tablety LinkNYC

kiosky s tablety LinkNYC Zdroj: LinkNYC

Projekt přestavby telefonních budek v New Yorku na wifi hot-spoty s připojením k internetu postihla od jeho únorového spuštění první vážná nepříjemnost: provozovatelé projektu museli na vybraných „kioscích“ instalované tablety odpojit od internetu. Důvod? Příliš agresívní a majetnické chování v okolí pobývajících bezdomovců.

Rozmístění internetových „kiosků“ se zabudovaným tabletem a zároveň vysílačem wi-fi signálu na místa bývalých telefonních budek v New Yorku bylo před svým spuštěním detailně sledováno a často vychvalováno jako „ideální využití existující kabelové infrastruktury“. Konsorcium LinkNYC, které nakonec město k realizaci projektu vybralo, začalo letos v únoru rozmisťovat první kiosky a stanoviště, kterých je nyní po New Yorku přes 500.

kiosky s tablety LinkNYCkiosky s tablety LinkNYC | LinkNYCKiosky mají v sobě i USB zásuvky pro nabíjení přenosných zařízení

Krom chvály tamní radnice za vstřícný přístup k turistům si však projekt ve svém vyhodnocovacím poločase vysloužil také kritiku místních obyvatel: stanoviště se totiž stala magnetem pro bezdomovce a pouliční lúzu, která v okolí začala dlouhodobě pobývat a přespávat, konstatoval web Motherboard. Už na začátku léta upozornil lokální New York Post na to, že na zabudovaných tabletech se často tato individua pokoušejí navštěvovat pornografické weby a vůči návštěvníkům města, pro které byla stanoviště původně určena, jsou agresívní.

kiosky s tablety LinkNYC  bývají často okupoványkiosky s tablety LinkNYC bývají často okupovány | hypegramkdo by nechtěl mít svůj „soukromý“ kiosek

Situace eskalovala natolik, že se vedení LinkNYC rozhodlo několik desítek stojanů se zabudovanými tablety odstřihnout od připojení. Wifi síť stále vysílají, z tabletu se ale na internet nikdo nedostane, zobrazí si jen svoji aktuální polohu na mapě díky staženým offline mapám, případně se dostane k přehledu základních městských služeb.

Vedení projektu se nechalo slyšet, že „vymýšlí řešení“, jak podobným incidentům v budoucnu zabránit. Ve hře je prý omezený časový interval, po který by mohl uživatel webem surfovat. Jasné řešení však ještě nevzniklo.

První test a přestavení stojanů webem TheVerge