Wikileaks opět v akci, zveřejňuje e-maily podezřelého Stratforu

WikiLeaks, ilustrační foto

WikiLeaks, ilustrační foto

Wikileaks má novou kořist, o kterou se hodlá podělit – jedná se o více než pět milionů e-mailů zaměstnanců americké analytické společnosti Stratfor. Je trochu s podivem, že se Wikileaks opírá do soukromé společnosti, ovšem ta zajišťuje strategické prognózy a bezpečnostní analýzy i pro vládní organizace, se kterými je úzce provázána.

Podle zakladatele Wikileaks Juliana Assange má Stratfor podezřelé zdroje financování a také informací, které získává od informátorů začleněných do vládních skupin. Assange dále pro Reuters uvedl, že Stratfor kontroloval i organizace bojující „za dobrou věc“, včetně Wikileaks.

Julian AssangeJulian Assange | Zive.czJulian Assange je mediálně velmi sledovaný. Na snímku podává vyjádření před londýnským soudem, připravuje už ale i vlastní televizní pořad

Dle prohlášení na webu Wikileaks e-maily obsahují tajné informace o výpadech amerických vládních činitelů na Juliana Assange, nebo pokusy samotného Stratforu o rozvrácení Wikileaks. Jméno Juliana Assange je prý obsaženo ve více než čtyřech tisících e-mailových zpráv.

Hackery zachycená e-mailová komunikace pochází z období od července 2004 do prosince 2011 a Wikileaks ji bude uvolňovat postupně. Šéf společnosti Stratfor George Friedman se jejich zveřejnění nijak zvlášť neobává, jedná se prý o běžnou korespondenci zaměstnanců a žádné významné informace neobsahuje. Uvidíme, vybraným novinářům již dorazila první várka zpráv.