WikiLeaks zveřejnil ukradená data Sony, filmové studio protestuje

Sony

Sony Zdroj: ctk

Server WikiLeaks zveřejnil desítky tisíc e-mailů a dokumentů hollywoodského filmového studia Sony Pictures Entertainment. Materiálu se zmocnili hackeři během listopadového masivního kybernetického útoku na počítačové systémy studia. Společnost zveřejnění ukradených dokumentů odsoudila.

Kontroverzní portál, který se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat, materiál umístil do internetového archivu. Databáze obsahuje více než 170 tisíc e-mailů Sony Pictures a více než 30 tisíc dalších dokumentů.

„Tento archiv ukazuje interní chod vlivné nadnárodní korporace,“ uvedl spoluzakladatel webu Julian Assange. „Je to zajímavé pro média a v centru geopolitického konfliktu,“ uvedl také Assange. Dokumenty podle něj náleží veřejné oblasti a WikiLeaks zajistí, že v ní zůstanou.

Média měla možnost dostat se k uniklým dokumentům již loni. Materiál obsahuje mimo jiné citlivé informace o platech nebo elektronickou poštu tehdejší spolupředsedkyně správní rady hollywoodského filmového studia Amy Pascalové.

Hackeři z KLDR

Studio Sony zveřejnění informací serverem WikiLeaks odsoudilo. Kybernetický útok byl „zákeřným trestným činem“ a kontroverzní web podle studia pomáhá počítačovým pirátům šířit ukradené informace.

Podle vlády Spojených států zorganizovala počítačové útoky na Sony Pictures Severní Korea, a to kvůli parodii na jejího vůdce Kim Čong-una. Izolovaný komunistický stát obvinění odmítl.

Portál WikiLeaks vznikl v roce 2006. Poprask způsobil ve světě v roce 2010, kdy vystavil americké dokumenty, jež získal od amerického vojáka Bradleyho Manninga. Manning, který později projevil přání žít jako žena a nyní se jmenuje Chelsea Manningová, byl odsouzen k trestu 35 let vězení.

Assange se téměř tři roky skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Snaží se tak vyhnout vydání do Švédska, kde mu hrozí trestní stíhání pro podezření ze znásilnění.