YouTube plánuje online festival, vítěz natočí film s Ridleym Scottem

Youtube

Youtube

(VIDEO) Youtube plánuje online filmový festival, z něhož má vzejít 10 finalistů, kteří zamíří na slavnou přehlídku v Benátkách. Projekt zastřešuje režisér Ridley Scott. Ten už má úspěšnou spolupráci s YouTubem za sebou. Z videí amatérů točených během 24 hodin 24. července 2010 sestavil dokumentární snímek Život v jednom dni s podtitulem Příběh jednoho dne na planetě Zemi.

YouTube odstartoval online soutěž, ve které nabídne začínajícím tvůrcům grant na výrobu snímku ve spolupráci s režisérem Scottem ve výši půl milionu dolarů.

Nejúspěšnější desítka snímků podle hlasujících bude promítána na letošním filmovém festivalu v Benátkách. Scott tam bude předsedat porotě profesionálů, která vybere vítěze.

„Na natáčení krátkých filmů jsem začínal svou kariéru i já, takže pomoc začínajícím tvůrcům vstoupit do branže je fantastická,“ uvedl Scott pro server BBC.

Youtube přijímá přihlášky snímků do 31. března, produkční společnost Rideyho Scotta pak vybere 50 semifinalistů, kteří postoupí do dalšího kola.

Námět filmů může být libovolný, snímek ale nesmí být delší než 15 minut a nesměl být zveřejněn dříve než 1. ledna 2010.