Z kosmodromu Vostočnyj se bude létat už za rok, věří Rusko

Vostočnyj na jaře 2013

Vostočnyj na jaře 2013 Zdroj: CC BY 3.0: Presidential Press and Information Office, Wikimedia

Budovaný nový ruský kosmodrom Vostočnyj si svou premiéru odbude už v prosinci příštího roku, kdy z něj odstartují dvě družice. Prohlásil to místopředseda ruské vlády Dmitrij Rogozin, který má výstavbu kosmodromu na starosti.

Rogozin minulý týden potvrdil, že budování kosmodromu je ve skluzu. Zároveň ale prohlásil, že stanovené termíny vypouštění družic se nebudou měnit. V září prezident Vladimir Putin při obhlídce staveniště uvedl, že práce mají tříměsíční zpoždění, a nařídil jejich urychlení.

„Do konce roku 2015 musí být připraven startovací komplex Vostočného, technický komplex a město. V prosinci 2015 bude první start, vlastně vypustíme dvě družice. Do května příštího roku už budou přepraveny na kosmodrom,“ řekl vicepremiér.

Po dokončení startovací rampy se pak přípravy podle Rogozina zaměří na novou raketu Angara. V této souvislosti také poznamenal, že se dokončují přípravy na vypuštění těžkého raketového nosiče Angara-5, které je stanoveno na letošní 25. prosince.

Projekt za 47 miliard korun

Na Vostočnyj, který vyrůstá v Amurské oblasti na východě země nedaleko hranic s Čínou, doposud Moskva vynaložila 100 miliard rublů (zhruba 47 miliard korun). Kosmodrom by měl být dokončen do roku 2018, kdy se také počítá s prvním startem pilotovaného letu.

Angara 5 by měla být schopna vynést na oběžnou dráhu kolem Země náklad přesahující 20 tun. Rogozin ale už v září řekl, že Putin odsouhlasil plán na vyvinutí super těžké rakety, která bude schopná dopravit do kosmu náklad o hmotnosti 120 až 150 tun. Pokud by Rusové takovou nosnou raketu vyvinuli, překonali by tím rekord, který drží americká raketa Saturn V. Ta na nízkou oběžnou dráhu kolem Země vynesla 118tunový náklad.