Za vánočním kouzlem do Nejdku

V sobotu před kostelem svatého Martina už potřinácté pohostí Krušnohorský vánoční jarmark.

Šermíři, žongléři, divadla. Od půl jedenácté je program před barokním kostelem v Nejdku nabitý atrakcemi. Pro děti i dospělé jsou připravené soutěže. Mezi stánky lidových řemesel nebude nouze o tradiční pochutiny předvánočního času.

U jarmarečních stánků se dají pořídit dárky nebo jmelí, občerstvit se tradiční čočkovou polévkou, vánočkou, jarmarečními koláčky i jinými dobrůtkami. Při ukázkách starých českých řemesel se všem lépe připomenou vánoční zvyky a tradice.

Krušnohorský vánoční jarmark opět provází bohatý doprovodný program. V pobočce krajského muzea je od 24. listopadu nachystaná Vánoční výstava, která představuje vedle výtvarné práce nejdeckých dětí ze základních a mateřských škol také krušnohorské betlémy: nejdecký betlém Jiřího Laina nebo velký betlém Jiřího Hrachovce a Josefa Dlouhého. Pokud výstavu nestačíte zhlédnout, je možné to napravit do konce kalendářního roku. To další z expozic Dlouhá noc o paličkování krajek je připravená jen na sobotu. Paličkované krajky pro změnu na téma Stromy vystaví také v sobotu Městská knihovna v Nejdku.

Nejkrásnější andělíček

Pokochat se mohou návštěvníci také na výstavě fotografií Děti objektivem Jany Jirušové, pro nejmenší je připravena také Vánoční dílnička, kde si mohou vyrobit tradičního čertíka ze sušených švestek. V knihovně se bude před návštěvníky hodnotit a vybírat z prací dětí základních a mateřských škol nejkrásnější vánoční andělíček. V evangelickém kostele na malebném návrší nad bernovským rybníkem se v nedělní patnáctou hodinu sejde při charitativním vánočním koncertě pěvecká třída Šťepánky Leitgebové-Steinové.

Městečko v podhůří Krušných hor bývá v čase adventu pravidelně přikryté sněhem, který umocňuje kouzlo Vánoc. Předpověď mírné zimy sice bílou nadílku nepřivála, zato si však mohou návštěvníci Nejdku zpestřit Krušnohorský vánoční jarmark pocházkou po okolí. Přímo nad centrem města je v přilehlém lese Křížového vrchu skrytá Nejdecká křížová cesta, která neměla a dosud nemá široko daleko pro svou délku a nádhernou polohu obdoby. V roce 2008 oslavila křížová cesta sto padesáté výročí.

Vybudovaná byla v letech 1851 až 1858, vysvěcená a obnovená křížová cesta se pyšní patinovanými uměleckými reliéfy nejdeckého výtvarníka Kouby.

Procházky v tomto místě mají kouzlo v každém ročním období. Nabízí návštěvníkům překrásné pohledy z ptačí perspektivy na historickou část města i daleké výhledy do hlubokého údolí Rolavy.

VÁNOČNÍ JARMARK

* 10:30 Zahájení Krušnohorského vánočního jarmarku
* 10:45 Pěvecké sbory a sólové zpěvy žáků ZUŠ
* 11:45 Vystoupení šermířského spolku Savioly
* 12:30 Vystoupení žongléra a klauna Pupa
* 13:00 Divadelní vystoupení žáků ŽS, náměstí Karla IV. - Královna Koloběžka I. od Jana Wericha
* 13:30 Vystoupení četníků z Habartova - o.s. Klub 1938 - Četnická stanice Habersbirk
* 14:00 Vystoupení šermířského spolku Savioly
* 14:30 Pěvecký sbor Vivat Musica z Kraslic
* 14:30 Divadlo Z bedny - vánoční pohádka - velký kinosál - vstupné zdarma
* 15:00 Vystoupení žongléra a klauna Pupa
* 15:30 Vystoupení divadelního souboru Pididivadlo - Jak byl Honza hluchý, Čert a Káča
* 16:00 Vyhlášení výsledků soutěží
* 16:30 Vystoupení četníků z Habartova - o.s. Klub 1938 - Četnická stanice Habersbirk
* 17:00 Fireshow Ohnivého divadla Ignis
* 17:30 Vánoční představení pro děti a dospělé v nejdeckém kině - vstupné zdarma