Za zelenou trávou na kouřící haldu

Zelená tráva i ve dvacetistupňových mrazech roste na haldě Ema.

Slezskoostravská halda Ema někomu může připomínat vstup do pekla. Je jediným místem ve městě, kde venku rostou zelené rostliny i v těch největších mrazech. Z haldy jde stále dým a hlavně teplo. Nikdy proto celá nezapadne sněhem.
Vede na ni žlutá turistická značka z výstaviště Černá louka. Pro lepší orientaci může výšlap na jeden z nejvyšších bodů města začít u Sýkorova mostu. Ten najde v Ostravě každý. Tam je nutné přejít na slezskou stranu /ano, je to tam ,co stojí tank/ a hned za přechodem čeká na turisty ukazatel. Hlásí, že halda Ema po žluté značce je vzdálena právě tři kilometry. Turista napřed projde kolem tanku připomínajícího boje 2. světové války a pak kolem slezskoostravské radnice. / O té se zmiňuje Ota Filip ve svých životopisných románech. Jejích mříží se jako kluk držel, když jej otec proti jeho vůli táhl do německé školy. Odpor proti otci byl však marný/. Nedaleko radnice čeká na turisty první a zatím jediná naučná tabule o haldě a také o Slezské Ostravě. Za radnicí stojí Keltičkovo muzeum, které s velkým nadšením provozuje soukromý muzejník a zámečník v důchodu Svatopluk Chodura.
Dál cesta po žluté značce pokračuje ulicemi Na Františku a Občanskou kolem výstavních právnických vil. Ještě před pár lety tu přitom žili chudí a nebývalo zde dvakrát bezpečno.
Následuje krátký úsek ulice na Burni a pak je třeba zahnout prudce doprava na ulici Vlčkovou. Ta je v podstatě lesní pěšinou. Asi po třech desítkách metrů se cesta rozdvojuje a tak je nutné vydat se do leva a stoupat stále vzhůru, značení zde lze lehce přehlédnout. Tak se dojde k dalšímu turistickému ukazateli, ale turista musí dál směrem nahoru a v březovém lesíku zahnout doleva. Po pár krocích se mu zjeví červenohnědý páchnoucí a kouřící kopec, halda Ema vysoká 315 metrů. Vnitřek kopce z vyrostlého z lidské práce stále hoří, teplota dosahuje prý i 1500 stupňů Celsia. To vysvětluje věčně zelenou trávu, která se na kopci drží.V posledních měsících se na haldě vyskytly i cedule zakazující rozdělávání ohně a odhazování odpadků. Kdo na kopec vyleze, bude odměněn rozhledem na Beskydy i kouřící komíny ostravských podniků. Podle Mojmíra Nováka z Klubu českých turistů má cestou na haldu ještě letos na jaře vyrůst dvanáct naučných tabulí, přímo na kopci pak vyhlídková plošina.