Zabavíme lidi i zvířata

Od Nového roku povede pražskou zoo nový šéf. Petra Fejka střídá přírodovědec Miroslav Bobek.

Daleko více lidí zná jeho hlas než tvář. Šéfredaktor rozhlasové stanice Leonardo Miroslav Bobek lákal posluchače, kteří s napětím sledovali samici čápa černého Kristýnu na její zimní cestě do Afriky nebo online reportáže z hnízdění sokolů uprostřed Prahy.

S pražskou zoo pak připravil projekt, který neměl v Česku obdoby. Před čtyřmi lety instalovali kamery do gorilího pavilonu a od té doby mohou lidé nahlížet do soukromí Richarda, Moji a ostatních členů gorilí tlupy na internetu čtyřiadvacet hodin denně. Podobných projektů, jako jsou Odhalení, bude v příštím roce daleko více.

„Chtěl bych ukázat zvířata i v jejich zázemí, která teď nejsou vidět. Lidé by mohli na kamerách sledovat například narození mláďat,“ říká absolvent Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. Už teď je jisté, že s novým ředitelem přibudou v trojské zahradě kamery a monitory všeho druhu. „Sledování zvířete je samo o sobě úžasné, ale lidem bych rád nabídl i další informace, podobně jako to bylo třeba u Kristýny, kde jsme sledovali, jak rychle letí, kde se zastavuje, co ji v těch místech ohrožuje,“ říká Bobek.

Bavit by se mohla i zvířata. „Zkusili jsme dát gorilám televizi a sledovali, na které pseudoprogramy se budou dívat. Obstarali jsme jim zábavu a současně to ozvláštnilo pohled lidí, kteří seděli u internetu,“ dodává Bobek.