Začíná festival Trutnoff. S legendami rocku, pouštním blues i blackmetalem

Trutnoff

Trutnoff

Od čtvrtka 14. do neděle 18. srpna se v lesním areálu Na Bojišti v podkrkonošském Trutnově koná „praotec“ českých hudebních festivalů, letos pod názvem „Trutnoff“. Největšími hvězdami jsou slavná americká rocková písničkářka, představitelka newyorkské nové vlny Patti Smith a česká legenda populární hudby Jiří Suchý, který připravil set s jinou legendou, zpěvačkou Evou Pilarovou.

Trutnoff se vyznačuje nebývalou pestrostí interpretů a současně i tolerancí svých posluchačů. Kdo nemusí blackmetal britských Craddle of Filth, zamíří na jednu z dalších tří menších scén, kde v záplavě českých kapel vystoupí další legendy Plastic People, David Koller, Marsyas, Jasná páka, Visací zámek, Petr Spálená nebo Ondřej Havelka.

Dramaturgickou pestrost potvrdí pouštní blues kočovníků z Mali Tinariwen nebo kontroverzní španělská kapela Ska-P. Lahůdkou má být baskická kapela Crystal Fighters, která roztančí publikum všude, kde hraje, a své příznivce si najde slavná balkánská dechovka Boban a Marko Markovič Orchestra.

Celý festival zahájí superhvězda z poněkud jiné oblasti, hollywoodská star Elijah Wood, známý jako Frodo z filmové ságy Pán prstenů. Ten zde představí „neočekávaný dýchánek“ za DJským pultem, kdy bude mixovat taneční set pod názvem Wooden Wisdom & DJ Fitz.

V předprodejích stojí čtyřdenní vstupenka příjemných 1100 Kč, na místě je o dvě stovky dražší.