Zahřát se dá v muzeu i pěším výletem

Pro všechny, kteří nechtějí trávit advent nákupy a úklidem, čeká kousek od Boleslavi mnoho zajímavého.

Co Ježíšek naděloval dnešním rodičům a prarodičům? Tak se jmenuje výstava, která by v Muzeu města Mnichovo Hradiště měla bavit nejen děti, ale i dospělé, kteří zavzpomínají na dobu, kdy sami vyhlíželi Ježíška.
„Vystavujeme například hračky ze třicátých let, které nejsou vyrobené sériově, ale ručně. Mezi ně patří autobus či metr vysoké ruské kolo,“ řekla vedoucí muzea Jana Dumková. Hračky muzeu zapůjčili obyvatelé Mnichova Hradiště.
Otevřeno mají do 19. prosince denně od devíti do dvanácti hodin dopoledne a od jedné do tří odpoledne. Celá rodina může před adventním shonem utéct také do zahrady zámku v Mnichově Hradišti. Ten své brány sice otevře až 19. prosince při Valdštejnských Vánocích, do jeho zahrady však zájemci mohou zavítat od sedmi hodin ráno do čtyř odpoledne už nyní.
„V sale terreně, což je stavba uprostřed nádvoří, stojí nasvícený dřevěný betlém,“ láká na prohlídku kastelán zámku Radovan Chmel. Dílo místního loutkáře Františka Pešána tam bude do 6. ledna.
Ze zámku může rodina při pěkném počasí vyrazit ještě do přírody. Vrch Mužský, jež nabízí daleký rozhled, je vzdálený asi tři hodiny stoupavé chůze.
K vrcholu s památníkem připomínajícím prusko-rakouskou bitvu o strategické místo v roce 1866 vede značená turistická trasa. Jen deset minut chůze od něj pak čeká odměna v podobě občerstvení na chatě Na Krásné vyhlídce. Tam dojede i auto. Z parkoviště u hradišťského zámku přes vesnici Boseň za čtvrt hodiny.