Zapomenuté koncepty: Toto bylo první elektrické BMW. Je mu už 44 let

První elektrické BMW

První elektrické BMW Zdroj: Autorevue.cz

První elektrické BMW
První elektrické BMW
První elektrické BMW
První elektrické BMW
První elektrické BMW
13
Fotogalerie

Na olympiádě v Mnichově překvapil v roce 1973 kromě výkonů sportovců také koncept tamější automobilky BMW. Ta představila svůj první vůz na elektřinu...

Seznamte se s jedním z předchůdců dnešních elektromobilů. BMW 1602e bylo představeno na olympijských hrách v Mnichově, které se odehrávaly v roce 1972. Na první pohled vůz od standardního modelu 1602 nerozeznáte. Nejdůležitější změny se odehrály pod kapotou. Spalovací motor byl totiž nahrazen paletou 12V baterií vyvinutých společností Varta a elektromotorem. A první elektromobil BMW byl na světě.

Hlavním problémem vozu byl fakt, že kvůli elektrické pohonné jednotce a bateriím vzrostla jeho hmotnost o 350 kilogramů. To mělo vliv i na výkon a vlastnosti automobilu. Z klidu na 50 km/h zrychlil za osm sekund a maximální rychlost byla omezena na sto kilometrů za hodinu.

Dva vozy představené na domácí olympiádě nabízely dojezd 30 kilometrů při městské jízdě, v případě jízdy maximální rychlostí do 50 km/h se dojezd mohl zvýšit na 61 kilometrů. Už tehdy vůz uměl  rekuperovat energii získanou brzděním. Ta se následně ukládala do zmiňovaných baterií.

S krátkým dojezdem, navíc bez doprovodu klasického spalovacího motoru, neměl v té době automobil šanci na sériovou výrobu. Vývoj elektromobilu však pokračoval a v roce 1975 byl představen s vylepšenou pohonnou jednotkou a sadou deseti nových baterií od společnosti Bosch.