Žárovky patří minulosti. I ty úsporné, nyní láká LED

I z fádního schodiště dokáže LED osvětlení vyčarovat barevnou fantazii.

I z fádního schodiště dokáže LED osvětlení vyčarovat barevnou fantazii. Zdroj: Profimedia

LED osvětlení lze ovládat na dálku.
Aplikace LED osvětlení na samolepícím pásku je jednoduchá.
Sprch s LED si můžete vybrat z mnoha druhů.
Nábytek se zabudovaným osvětlením.
Ve skle stolu jsou umístěny stovky LED.
7
Fotogalerie
V dobách klasických žárovek tvořilo osvětlení domácností až pětinu spotřeby elektrické energie. S příchodem úsporných zářivek se tento poměr drasticky snížil. Jenže i zdánlivě ekologické zářivky mají velké mínus, obsahují vysoce jedovatou rtuť.

Do popředí zájmu se tak dostávají LED světelné zdroje, které mohou uspořit kolem 85 procent energie ve srovnání s tradičními žárovkami a zhruba polovinu oproti úsporným zářivkám. „Na rozdíl od kompaktních fluorescenčních zářivek nabízejí LED zdroje až pětinásobnou životnost a svítí okamžitě po zapnutí,“ říká Jeanine Chrobak-Kando ze společnosti Verbatim.

V kuchyni lze využívat bodová svítidla použitá pro osvětlení pracovní plochy, v koupelně je v okolí zrcadla vhodné využít vertikálního osvětlení po obou stranách a v obývacím pokoji navodí příjemnou atmosféru barevné osvětlení ve výklencích nebo policích knihoven.

Do kanceláře i za televizi se hodí světlo s možností ovládání intenzity i barvy. To zpravidla mívá možnost bezdrátového ovládání, takže barevnost podsvícení lze regulovat třeba z pohodlí pohovky.

A protože příliš vysoký kontrast mezi jasnou obrazovkou a tmavým okolím rychle unavuje oči, v okolí monitoru se doporučuje využívat i jiné světelné zdroje. Osvětlení zadní stěny za obrazovkou nebo televizí lze vyřešit například nalepením LED pásku na samotné zařízení nebo hranu stolu, abyste zamezili oslnění. O tom, jak efektně lze využít této technologie se přesvědčte v naší fotogalerii.