Zavolat Klausovi? Žádný problém. Ztohoven zveřejnili čísla politiků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Na webu se objevila soukromá mobilní čísla na vrcholné české politiky včetně prezidenta Václava Klause, premiéra Petra Nečase nebo ministra financí Miroslava Kalouska. Za zveřejněním stojí skupina Ztohoven. Upozornil na to server Lidovky.cz. Proti zveřejnění soukromých čísel se postavila Kancelář Poslanecké sněmovny, případ již také začala podle mluvčí Evy Kropáčové prošetřovat pražská policie.

Skupina Ztohoven instalovala na své výstavě velkou tabuli, na níž jsou telefonní čísla na všechny poslance včetně premiéra Petra Nečase a části ministrů. K tomu je na čestném místě uprostřed přidáno číslo mobilu prezidenta Václava Klause.

„Součástí výstavy je samozřejmě také text, kde je vysvětleno, proč jsme čísla zveřejnili. Vytrženo z kontextu to může vypadat, že jsme jenom zveřejnili čísla, ale tak to není,“ řekl serveru Lidovky.cz člen skupiny Roman Týc.

Projekt Morální reforma skupiny ZtohovenProjekt Morální reforma skupiny Ztohoven|Ztohoven

„Instalace vypadá tak, že je tam deska, na které je ve tvaru sněmovny zasedací pořádek poslanců se jmény a telefonními čísly. A před touto deskou visí telefon, ze kterého můžou lidé komukoliv ze svých poslanců napsat SMS zprávu z anonymního telefonu, takže nemusí mít strach. Nás samotné zajímá, jak se s tím návštěvníci popasují. Poskytli jsme jim ten nejpřímější způsob demokracie,“ vysvětlil další člen skupiny Petr Žílka.

Deska s čísly je součástí velké výstavy Kartografie naděje, která měla vernisáž ve středu v centru DOX. „Celá expozice má poměrně složitý koncept, zabývá se problémy současného světa, nejde jen o politiku. Rozvinuli jsme proto náš minulý projekt Morální reforma, který proběhl v červnu,“ doplnil Žílka.

Podle ředitele Úřadu na ochranu osobních údajů Igora Němce nemá úřad zatím dostatek informací, aby posoudil jednání umělců. Případem se zatím nezabývá, nikdo se na něj neobrátil se stížností. „Pokud jsou však informace v médiích pravdivé, určitě jde o zásah do soukromí,“ řekl Němec. Osobní údaje lze podle něj totiž zpracovávat pouze se souhlasem dotčeného. U veřejně činných lidí sice můžou být zveřejněny informace, které „vypovídají o veřejné anebo úřední činnosti“, to však podle Němce mobilní čísla nejsou.

Premiér Petr Nečas (ODS) novinářům před summitem EU v Bruselu řekl, že jeho telefon, tedy linka vysokého ústavního činitele, je v podstatě mimo provoz, nedá se na něj dovolat a je zahlcený stovkami zpráv. „Některé jsou pochvalné, nicméně nežádané, ale vážím si jich, některé jsou velmi agresivní a vyhrožující,“ poznamenal Nečas.

:

Akce umělecké skupiny se podle médií nelíbí ani dalším politikům. I ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) údajně dostal výhrůžné a vulgární textové zprávy. Lidé vyhrožovali i předsedovi poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petru Gazdíkovi, několik vulgárních zpráv obdržel i exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

„Nemám pro pseudoprotest této skupiny vůbec žádné pochopení. Místo nového kanálu komunikace otevřeli jen kanál plný vulgarit a urážek. Teď zřejmě neví, jak z toho ven, a hájí se přímou demokracií. To považuji za zcela absurdní,“ sdělil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Za nepříliš inteligentní pak akci v médiích označila například šéfka strany LIDEM Karolína Peake.