Žďárské pašije oživí Ježíšův příběh

Velikonoce začínají. Dvě stovky herců připomenou dávné proroctví.

Jeruzalémské hradby, Pilátův palác a také Golgota. Dva tisíce let starý příběh Ježíše Nazaretského už pojedenácté oživí pašijová hra ve Žďáře nad Sázavou. Hru s názvem Co se stalo s Ježíšem? připravila žďárská římskokatolická farnost na úterý před velikonočními svátky. Více než dvě stovky herců sehrají představení 30. března od 20 hodin v přírodním areálu sídliště na Libušíně.

„Oproti loňsku jsme udělali jen pár choreografických změn, kterých si někteří lidé možná ani nevšimnou. Chtěli jsme, aby některé scény byly blíž lidem, a tak více vynikly,“ říká režisér pašijové hry Petr Krábek. „Nacvičujeme asi měsíc, herců bude kolem 240, doufám, že jich moc neonemocní,“ doplnil o víkendu Krábek.

Amatérští herci se na vystoupení pod širým nebem připravují od konce února. Akce svým rozsahem nemá v Česku obdoby, každoročně si ji nenechá ujít kolem pěti tisíc diváků. Profesionálně ozvučené a nasvícené scény se odehrají v kulisách, které na „kopečcích“ vyrostly během soboty. „Na přípravu kulis se sešla snad stovka lidí, což je paráda,“ potěšila režiséra vysoká účast dobrovolníků.
V hlavní roli Ježíše Nazaretského se opět objeví Martin Dobrovolný.