Želechovice: Půl milionu? Málo

Odtržení Želechovic od Zlína bude mít možná soudní dohru. Obec nesouhlasí s majetkovým vyrovnáním.

Zlínští radní rozhodli o tom, že Želechovice nad Dřevnicí, které se na začátku roku odtrhly od krajského města, dostanou v rámci majetkového vypořádání necelých 450 tisíc korun. Starosta obce Michal Špendlík považuje návrh za výsměch, zlínští radní však tvrdí, že na víc nemá obec nárok.

Přestože tiskový odbor radnice vydal zprávu o tom, že zastupitelstvo schválilo majetkové vyrovnání v půlmilionové výši 19. listopadu, do Želechovic ani více než týden poté žádný úřední dokument nedorazil. „Víme to jen zprostředkovaně. Zatím stále čekáme na oficiální vyjádření,“ řekl Špendlík.

S výší vyrovnání, jak ji odhlasovalo zastupitelstvo, nesouhlasí. „Na nic takového nepřistoupíme,“ uvedl Špendlík. „Výsledek není správný. Nechali jsme si zpracovat výpočet podle stejného zákona a došli jsme k úplně jiným číslům,“ dodal starosta obce, podle něhož by měly Želechovice dostat od Zlína v penězích sedmnáct milionů korun.

Zlínští radní s tím nesouhlasí. „Postupujeme podle zákona o obcích. Chceme, aby dělení majetku bylo vyvážené a spravedlivé pro obě strany,“ řekl náměstek primátorky Miroslav Hladík. „Při výpočtu podílu movitého majetku vycházíme z jeho účetní hodnoty,“ dodal Hladík.

Majetek, který je předmětem vypořádání, činí podle Hladíka tři a půl milionu korun. „Protože jsme letos platili provozní příspěvky školských zařízení na území obce a započetli jsme vzájemné pohledávky, vyšlo nám z toho zmíněné číslo,“ argumentuje Hladík.

Želechovičtí se ale nechtějí „svých“ peněz vzdát, proto zvažují, co podniknou dál. „Jednou z cest je žaloba, ale to by byla až poslední možnost. Chceme se Zlínem jednat, jenže nikdo nás nebere jako partnera,“ uzavřel Špendlík.

Co si myslíte vy? Pište na redakcezlin@mf.cz