Zelené pahorky motolské

Golf Club Praha Motol

Golf Club Praha Motol Zdroj: archiv gcp praha

Spisovatel Ernest Hemingway měl vůči golfu odstup a myslel si o něm své. Dokonce se nechal slyšet, že kdyby se na green postavil kulečník, nikdo z hráčů by se nenamáhal patovat do jamky… Na motolském hřišti by se mu přesto líbilo. Vyholené zelené obliny by mu připomněly africké scenérie a dřevěná klubovna dobu, kdy se pilo na kuráž a pak nahlas holedbalo: „Vsaďte se, že dám na sedmičkové jamce hole in one…“

Právě clubhouse a terasa, odkud pozorujete hráče, jak úspěšně či neúspěšně bojují s druhou a devátou jamkou, jsou srdcem motolského klubu. A také – bez přehánění – jediným rovným místem na tomto devítkovém hřišti. Na dohled sice parkují drahé vozy, budova však zůstala prvorepublikově jednoduchá bez moderních výstřelků a okázalosti. Pozdravit hráče táhnoucí vozíky s bagy je samozřejmostí a každý vám odpoví, mezi žoviálně rozprávějící členy kluby však jen tak neproniknete. Spojuje je víc než láska ke golfu, například historie tohoto třetího nejstaršího hřiště v republice. Od počátku bylo koncipováno jako skutečný klub přátel a byznysmenů, a tak je tomu dodnes, nelze si tam jen tak zaplatit členství, aniž by vás někdo doporučil.

 

 

 

Z jedničky na trojku

Malý plácek na patování vedle restaurace je i místem, odkud vidíte, jak si počínat při drivu z jedničky. Odpaluje se pozvolna z kopce a rána musí být rovná, nebo se točit doprava. Vlevo totiž fairway ohraničuje síť a bílá spousta drivingových míčků. Pokud se mezi ně zatoulá ten váš, dohráli jste hned na začátku. Navíc tam je out. Napravo se neztratíte, i když při hodně zataženém driveru dopadnete do protisměru na dvojku nebo dokonce až na devítku. Cestu směrem k fangli navíc lemují stromy, které se sice jako překážky netváří, ale rády si s vámi vaši hru zahrají… Druhá rána už bývá snazší, chce se to pouze trefit nějakým železem na svah před green a doufat, že míček doběhne do protisvahu k jamce. Kousek za ní čeká prudký svah, hrajte proto s citem.

Golf Club Praha MotolGolf Club Praha Motol | archiv gcp praha

Dvojka je návratem ke klubovně cestou, kterou už vlastně znáte. K odpališti trojky, která kdysi hřiště zahajovala, se musíte vydat pěšky, vytáhnout sedmičku hůl a hrát na jistotu. Nalevo je prořídlý les, příliš napravo byste ohrozili hráče na odpališti. Tato pěkná jamka s výhledem na panorama Nemocnice Na Homolce je korunovaná greenem, před kterým čeká záludný bunkr. Jeden z mála, které jsou na motolském hřišti neustále v permanenci…

Kdyby byl člověk bystrozraký

Sedmá jamka, respektive její začátek, je při hře z pánských odpališť natolik diskutabilní, že někteří golfisté hrají raději z dámských. Nejde o délku, ale o fakt, že odpaliště je hluboko pod vrcholem hřbetu kopce a vy hrajete přes horizont víceméně naslepo. Fairway navíc připomíná vyvýšený hřbet velikonočního beránka, a pokud se někdo nedívá, kam míček přesně míří, nemusí se s ním už nikdy potkat. Neprostupná vysoká tráva, která „zdobila“ pravou stranu končící o dobrých padesát metrů hlouběji na dně údolí, byla naštěstí sestříhána do rozumně vysokého rafu – za poslední dva roky Motol v tomto ohledu hodně prokoukl.

Golf Club Praha MotolGolf Club Praha Motol | archiv gcp praha

Právě na green pár metrů nad spodkem údolí se hraje krátká, osmá, jamka a pak už se vracíte podél lesa zpět ke klubovně. Devítka vypadá složitě, ve skutečnosti taková není. Její závěr do kopce se hraje určitě lépe, než kdyby to bylo zase z kopce.

Jen devítimístné číslo

Ačkoli byly různé nápady, jak Motol rozšířit, v rozsahu dnešních devíti jamek je velikostně ideální. Funguje jako zelená oáza Prahy s prvky lesoparku, do které si lze vyrazit, třeba když skončíte dřív v práci. Dokonce tam lze dojet tramvají… Za dvě hodiny hřiště v pohodě „dáte“. Spíš než zvětšení by tak uživilo malou „akademii“. Našlo by se pro ni místo třeba na druhé straně údolí za dálniční výpadovkou. Vede tam tunel přímo pod dálnicí a sloupy elektrického vedení vpíchlé do tamní stráně jsou nezvykle vysoké, už při jejich stavbě se o rozšíření devítky uvažovalo. Ochránci přírody však nic takového asi ani v budoucnu nepřipustí.

Golf Club Praha MotolGolf Club Praha Motol | archiv gcp praha

Motolské hřiště není zvlášť těžké, nutí vás však při každé jednotlivé ráně přemýšlet a opakovat si principy kinetiky a základy fyziky. A zvažovat, kdy se vyplatí riskovat a kdy hrát opatrněji, na jistotu. Obojí se vám bude jako hráči hodit i při hře kdekoli jinde.

Golf Club Praha Motol

Rok otevření: 1926
Počet jamek: 9
Par: 70 (2 x 9 jamek)
Délka: muži – 5510 m, ženy 4864 m
Greeen Fee (19 jamek) – 600 Kč Po až Pá, 750 Kč So a Ne
Služby: driving range, chip a putt, výuka golfu, pro shop, půjčovna vybavení, restaurace

Autor je publicista