Zelené stáří v Nymburku

Netradiční bytový dům pro seniory by měl do dvou let vyrůst ve středočeském Nymburku. Jednopodlažní objekt se 46 byty má mít zelenou střechu a také prostorné atrium. Předpokládaná cena je 70 milionů korun. Architektonický návrh již schválilo městské zastupitelstvo.

„Díky koncepci otevřeného vnitřního prostranství se nenásilným způsobem propojí život města s místní komunitou,“ řekl starosta města Miloš Petera. Komplex má mít 27 bytů v dispozicích 1+kk, 17 jednotek 2+kk a dva byty pro personál, pavilon, ordinace, prodejní plochy i parkovací stání.

Obdélníkový půdorys přízemní stavby ozvláštňují do cípů protažené rohy a lomené vnější i vnitřní stěny. Uvnitř se podle návrhu investora, společnosti Senior Rezidence Beta, nachází prostranství využitelné pro nejrůznější kulturní akce s přímým vstupem do společenské místnosti. S okolím komplex spojují dva střední vchody a čtyři postranní, které jsou vyústěním vnitřních chodeb mezi řadami bytů. Plochou střechu má porůstat tráva. Náklady 70 milionů korun uhradí plně investor stavby. Jde o komerční projekt bez dotací. Bytový dům by měl být seniorům k dispozici od 31. března 2014. Najdou v něm útočiště také lidé trpící Alzheimerovou chorobou.