Zelený robot dominuje: Android má na trhu chytrých telefonů podíl 79 procent

Android Google (ilustrační foto)

Android Google (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Prvenství mezi operačními systémy chytrých telefonů drží i nadále Android od Googlu. Telefonů s tímto systémem se loni prodalo 781,2 milionu, což je oproti roku 2012 nárůst o 38 procent. Celkem 79 procent zařízení prodaných loni "běží" na Androidu. Vyplývá to ze statistik zveřejněných společností Strategy Analytics.

Předloňský podíl Androidu činili 68,8 procenta, takže šlo o meziroční nárůst o deset procentních bodů. Podíl rostl na úkor konkurenčních systémů kromě Windows Phone (ten v loňském roce vystoupal na podíl 3,6 procenta).

Podíl Androidu na chytrých telefonechPodíl Androidu na chytrých telefonech|SmartMania.cz

Microsoftu se však dařilo stále lépe než třeba druhému Applu. Zatímco Microsoft rostl o něco více než globální trh se smartphony, Applu se to nepodařilo. Oproti předchozímu roku ztratil z tržního podílu téměř čtyři procentní body. Pád se projevil i v posledním čtvrtletí, kdy byl ovšem meziročně přece jen mírnější.

Podíl operačních systémů na trhu
PlatformaPodíl v roce 2012 (v procentech)Podíl v roce 2013 (v procentech)Růst / pokles (v procentech)
Android68,878,912,8
iOS19,415,5- 25,2
Windows Phone2,73,625,0
Ostatní9,12,0- 355

Ostatní operační systémy jakoby neexistovaly - v roce 2013 získaly jen pouhá dvě procenta trhu. Celkem se prodalo asi jen 20 milionů chytrých telefonů s jinými systémy než Android, iOS a Windows Phone. Přítom o rok dříve měly podíl 9,1 procenta. Nejvíc se tu pravděpodobně projevuje pád BlackBerry, definitivní vyklizení pole Symbianem a ukončení projektu Bada.