Zemeckisova oslava snílků ukazuje, k čemu je IMAX a 3D

Snímek z filmu Muž na laně

Snímek z filmu Muž na laně Zdroj: falcon

Na plátna se vrací příběh provazochodce Phillippa Petita, který se prošel mezi věžemi WTC. Po oscarovém dokumentu se příběhu chopil režisér Robert Zemeckis.

Byl jednou jeden francouzský chlapec, který chtěl chodit v oblacích. A také mezi zbrusu novými věžemi Světového obchodního centra v New Yorku. Jmenoval se Phillippe Petit a stále žije. Nový film o jeho nejslavnějším provazochodeckém kousku z léta 1974 na začátku hlásá, že je natočen podle pravdivého příběhu.

Skutečný příběh však nabízí oscarový dokument z roku 2009. Aktuální hraný film, v českých kinech i se stejným názvem Muž na laně, místo toho nabídne spíš mýtus o síle snění a odvaze nenechat se zastavit strachem ani představou, že něco není možné. Takto pojatému příběhu, v němž hlavní hrdina navíc pro jistotu všechno vysvětluje, by slušela spíše animovaná forma komiksu pro děti. Akorát v ní by se nemohlo uplatnit to, co je na Muži na laně nejlepší – působivá evokace dění ve výšce čtyř set metrů.

Robert Zemeckis naposledy evokoval leteckou nehodu v dramatu Let. Po jím produkovaném propadáku Máma mezi Marťany mu nicméně Hollywood přestal věřit. Muž na laně, vyrobený za 35 milionů dolarů i s využitím české postprodukční firmy UPP, je tak návratem na scénu pro prince rodinných dojemných zábav z osmdesátých a devadesátých let jako Návrat do budoucnosti či Forrest Gump.

Jeho novinka není o moc víc než příjemnou podívanou, v níž se všichni mají rádi, kde najít komplice do nelegálního podniku je lehčí než dostat se na střechu Dvojčat a kde Petitovu aroganci a sebestřednost urovná chlapecký šarm Josepha Gordona Levitta. Zdlouhavou, mírně iritující první část cesty ke snu zase omluví druhá polovina.

Jakmile Petit a jeho kamarádi začnou připravovat akci, film ožije. Po zábavné části připomínající snímky o sympatických lupičských partách ožije i 3D, která obzvlášť v IMAX dokáže zázračně navodit pocit přímé účasti a vzrušující závrati. Ta nahradí napětí z již 40 let zodpovězené otázky, jestli se provazochodci jeho kousek povede.

V Muži na laně bychom se ale o Petita nebáli, ani kdyby byl vymyšlený. Na rozdíl od Everestu tohle není film, kde by člověk za svou troufalost platil. Naopak. Zemeckis se ohlíží za člověkem, který si mohl troufat, s dotekem nostalgie, protože věže World Trade Centra už nestojí a jejich pád zahájil jinou éru. I tím silným důrazem na diváckost, vizuální efekty a vítězství nevinných, houževnatých, bláznivých snílků je Muž na laně typicky Zemeckisovým filmem.

Muž na laně
(dobrodružný, USA, 123 minut)
Režie: Robert Zemeckis
Hrají: Joseph Gordon-Levitt, Charlotte Le Bonová, Clément Sibony, César Domboy
Hodnocení: 60 %