Ženeva 2013: výrobci hledají mezery v trhu, čeká se přes sto premiér

Autosalon v Ženevě 2013

Autosalon v Ženevě 2013 Zdroj: Lukas Dittrich

Ženevský autosalon dnes začal novinářským dnem. Co od něj lze očekávat? Tak především více než stovku světových a evropských výstavních premiér...

A opět to bude pestrá podívaná, jakou ostatně ženevský autosalon, jedna z nejdůležitějších světových přehlídek, nabízí pokaždé. Očekává se, že na autosalonu se promítne trend posledních měsíců - až chvílemi zoufalá snaha výrobců nalézt mezery na trhu, rychle vydělat, přežít současnou napjatou situaci. Některým automobilkám už totiž nejen obrazně zvoní hrana.

Představí se tu supersporty Enzo od Ferrari pod označením F70 a sériová podoba McLarenu P1, ten se má stát pokračovatelem legendárního modelu F1, i vozy pro masový trh, například crossovery Peugeotu a Renaultu.

Ultraluxusní modely jako Rolls-Royce Wraith tu budou stát vedle Peugeotu 2008 a Renaultu Captur, dvou modelů francouzských výrobců určených pro masový trh.

Právě tyto dva vozy snad nejlépe dokumentují současnou orientaci výrobců, hledání děr na trhu. Jsou to noví zástupci v posledních měsících prudce se rozvíjejícího segmentu malých SUV a crossoverů. Segmentu, v němž nejen francouzské automobilky cítí obrovskou šanci.

Fanoušci Alfy Romeo se konečně dočkají produkční verze kupé 4C a čínský výrobce Qoros představí svůj sedan 3. Poprvé se také veřejnosti ukáže Škoda Octavia Combi nebo modernizovaný terénní model Hyundai ix35 z Nošovic.

A teď se podívejme na některé značky podrobněji…

Alfa Romeo

Alfa Romeo 4CAlfa Romeo 4C | Alfa Romeo

Malý sportovní vůz 4C debutuje v produkční verzi. Dvousedadlové kupé si udrželo styl konceptu, který přivábil obrovskou pozornost na ženevském autosalonu před dvěma roky. Model 4C půjde do prodeje na globálních trzích včetně Evropy a Spojených státech koncem roku. Očekává se, že znovu oživí zájem o lehce uvadající italskou značku. Alfa Romeo zamýšlí nabídnout limitovanou sérii zhruba 2500 aut ročně: z toho 1000 pro Evropu a 1000 pro USA.

Audi

Audi A3Audi A3 | Audi

Německá značka představí plug-in hybrid svého hatchbacku A3, tedy A3 e-tron. V prodeji by se měl objevit příští rok. Auto má benzinový motor 1,4 l a elektromotor. Dosahuje maximální rychlosti 130 km/h a v elektrickém režimu má dojezd 50 kilometrů. Auto o výkonu 204 koní má spotřebu 1,5 l/100 km. Kromě něj Audi ukáže i vysoce výkonné vozy - RS Q3 poháněný benzinovým pětiválcem 2,5 l, pod kapotou bude mít 350 koní, a rychlý kombík RS6. V Ženevě se představí i pětidveřový S3 Sportback.

Bentley

BentleyBentley | Bentley

Bentley tvrdí, že jeho druhá generace modelu Flying Spur je rychlejší, výkonnější a úspornější než stávající model. Čtyřdveřový sedan má nižší a širší vzhled, působí agresivněji. Pohání ho vylepšený zážehový dvanáctiválec 6,0 l s dvojicí turbodmychadel, za zmínku stojí i nová osmistupňová automatická převodovka ZF. Maximální výkon motoru činí 625 koní, v současnosti 552 k.

Bertone

Italský designérský dům Bertone představí kombi verzi čtyřdveřového modelu Aston Martin Rapide. Bertone „natáhl“ čtyřdveřový sedan. Výsledkem je prostornější kabina a větší zavazadlový prostor. Tento vůz byl vytvořený pro britského sběratele aut.

Citroën

Citroen C4 PicassoCitroen C4 Picasso | Citroen

Koncept Technospace naznačí předobraz příští generace modelu C4 Picasso. Ten by se měl objevit v showroomech ve druhé polovině roku. Pětimístný Technospace je o něco kratší a nižší než současný C4 Picasso, má však delší rozvor, což dává vozu prostornější interiér. Citroën říká, že koncept ční nad konkurencí, co se týká vnitřního prostoru. Objem zavazadelníku činí 537 litrů (o 37 litrů více než v současném C4 Picasso). Produkční verze Technospace bude první vůz PSA/Peugeot-Citroën postavený na platformě EMP2 (Modula Platform 2).

Ferrari

FerrariFerrari | Ferrari

Nástupce modelu Enzo má označení F150. Sergio Marchionne, šéf aliance Fiat-Chrysler, řekl, že vůz, který zažije svoji světovou premiéru v Ženevě, je již vyprodán. A není divu. Prý bude vyrobeno pouze 499 aut, o sto více než tomu bylo v případě Enza. Vyšší počet vozů má jediné vysvětlení, automobilka chce vyjít vstříc obrovskému zájmu o značku v Asii, zvláště v Číně. Limitovaná výroba zaručí, že cena vozu se bude postupně zvyšovat. Když byl v roce 2002 představen model Enzo, stál v Itálii 665 000 euro. Nyní se prodává za více než milion euro.

Fiat

Fiat 500L TrekkingFiat 500L Trekking | Fiat

Fiat představí v evropské premiéře model 500L Trekking, prodávat se začne na starém kontinentu v červnu. 500L Trekking je varianta minivanu 500L. Má rysy malého SUV, například vyšší světlou výšku, větší kola, elektronicky kontrolovaný přední diferenciál.

Ford

Ford EcoSportFord EcoSport | Ford

Ford bude v Ženevě spoléhat hlavně na model EcoSport, právě ten by měl oživit prodeje americké značky v Evropě. Podle představitelů automobilky se začne prodávat koncem roku, připojí se tak k nedávno představenému SUV Kuga. Evropská verze EcoSportu se vizuálně neliší od verze, která se již prodává v Brazílii. Zde byl vůz vyvinutý.

Chevrolet

Chevrolet Corvette StingrayChevrolet Corvette Stingray | Chevrolet

Chevrolet nabídne návštěvníkům autosalonu otevřenou verzi vozu, který představil na lednovém detroitském autosalonu, Corvette Stingray. Podle představitelů americké automobilky nabídne kabriolet řidiči ty samé vlastnosti a kvalitu jako kupé. Kabriolet se prý začne vyrábět v druhé polovině tohoto roku, první zákazníci by si ho tak mohli pořídit v prosinci. Chevrolet také v Ženevě ukáže facelift SUV Captiva a bateriemi poháněnou verzi svého minivozu Spark. Ten se bude prodávat ve vybraných evropských zemích od roku 2014.

McLaren

McLarenMcLaren | McLaren

Jediný vůz, který se v Ženevě bude moci postavit novému Ferrari, je debut od McLarenu, model P1. Dvoumístný vůz bude třetí supersport McLarenu, přichází po modelech 12C a 12C Spider. Také McLaren počítá jen s omezenou výrobou těchto vozů. Bude jen pro 375 zákazníků a jeho cena začne na 866 000 librách.

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz A45 AMGMercedes-Benz A45 AMG | Mercedes-Benz

Mercedes-Benz představí verzi A45 AMG, dosud nejmenší Mercedes vyladěný AMG. Tohle auto je derivát nového modelu A a pohání ho dvoulitrový benzinový přeplňovaný motor o výkonu 360 koní. Mercedes-Benz doufá, že s tímto vozem k sobě přiláká více mladých zákazníků.

Renault

Renault CapturRenault Captur | Renault

Renault se připojí k rychle rostoucímu segmentu menších crossoverů s modelem Captur. Ten je postaven na novém hatchbacku Clio. Renault bude vyrábět Captura ve svém španělském závodě ve Valladolidu. Počítá se s produkcí kolem 90 000 vozů ročně. Renault také představí Scenic XMOD, což je varianta Scenicu s SUV vizáží. Rolls-Royce

Rolls RoyceRolls Royce | Rolls Royce

Rolls-Royce chystá premiéru luxusního kupé Wraith, vycházejícího z čtyřdveřového sedanu Ghost. Britská automobilka začne Wraith prodávat prvním zákazníkům ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Škoda

Škoda OctaviaŠkoda Octavia | Skoda Auto

Škoda bude pokračovat v uvádění třetí generace své nejdůležitější modelové řady. Po představení liftbacku Octavia na přelomu roku budou moci návštěvníci poprvé naživo vidět kombi, pravděpodobně včetně pohonu 4×4 s novou generací spojky Haldex.

Škoda OctaviaŠkoda Octavia | Lukas Dittrich

Volkswagen

Volkswagen XL1Volkswagen XL1 | Volkswagen

VW ukáže produkční verzi plug-in hybridu XL1, která je velmi podobná konceptu představenému v roce 2011. Aerodynamická karoserie zcela zakrývá zadní kola a zpětná zrcátka jsou integrována do dveří. Každoročně bude vyrobeno kolem 1000 těchto vozů v německém závodě v Osnabrücku. VW v Ženevě také ukáže nové varianty sedmé generace Golfu, mezi nimi vysoce výkonné modely GTI a GTD.

Zdroj: AutoRevue.cz