Zima se blíží. Obstarejte si zásoby dřeva na zátop

Zima se blíží. Obstarejte si zásoby dřeva na zátop

Zima se blíží. Obstarejte si zásoby dřeva na zátop

Jestliže patříte k těm, kteří vyměnili elektřinu a plyn za dřevo, nastal nyní ten nejvyšší čas připravit si zimní zásoby. Víte, jaké dřevo se do krbů a kamen nejvíc hodí, jak ho jednoduše naštípat a jak ho dobře uskladnit?

Pokud jste si při přípravě dřeva na zimu vybrali tu nejlevnější cestu, tedy samovýrobu, bude vás to stát zejména čas a energii. Kvalitní vybavení vás ale naopak ušetří mnohých trápení.

Výběr dřeva na zátop

K vytápění se nejlépe hodí tvrdé dřevo. Vydrží déle hořet a poskytuje tak stabilní žár. Vybírejte proto z dubového, bukového nebo habrového dřeva. Využít můžete i dřevo z ovocných stromů, které jste na podzim pokáceli. Dobře hoří a nevytváří tolik sazí.

Připravte si ale i zásobu měkkého dřeva, které se hodí k roztápění krbů a kamen. Úplně nejideálnější variantou je kombinace jak měkkého a tvrdého dřeva, tak různých druhů dřevin. Tyto kombinace vám zajistí tu nejlepší výhřevnost.

Kam pro dřevo?

Bezstarostnější variantou, ale za to o něco dražší, je dodání palivového dřeva od specializované firmy. Nejlevnější variantou tedy zůstává tzv. samovýroba, kdy si dřevo po domluvě s lesníkem nařežete přímo v lese.

K tomu ale potřebujete opravdu kvalitní vybavení. Obyčejná ruční pilka vám stačit nebude. Naopak oceníte motorovou pilu, která disponuje vysokým výkonem a rychlostí, proto je řezání dřeva hračka. Ale právě z tohoto důvodu je dobré, když s ní umíte zacházet. Jinak byste si mohli přivodit i nepěkná zranění.

Zima se blíží. Obstarejte si zásoby dřeva na zátopZima se blíží. Obstarejte si zásoby dřeva na zátop

Jak uskladnit dřevo?

Rozřezáním stromů motorovou pilou ale práce nekončí. Pro skladování je vhodnější dřevo naštípané na polena ve vhodné délce.

Už jenom při pomyšlení na štípání dřeva sekerou vás mrazí? Na to už s klidem zapomeňte. V hobbymarketech a specializovaných prodejnách najdete inteligentní štípačky na dřevo, které vám ušetří nejenom čas, ale i zdraví. Štípačka na dřevo dokáže během chvíle rozpůlit nebo rozčtvrtit až metr dlouhá polena.

Aby dřevo při vytápění plnilo svou funkci, musí být dostatečně vyschlé. Proto se čerstvě nasekané dřevo k těmto účelům vůbec nehodí. Uskladněte ho tedy na dobu nejméně dvou let. A to na suchém a dostatečně provzdušněném místě, pod střechou nebo nepromokavou plachtou. Tu je dobré čas od času sundat, aby dřevo mohlo dýchat a neshnilo.