Zisk Applu spadl o téměř 2 miliardy dolarů. Poprvé klesl prodej iPadů

Tim Cook

Tim Cook Zdroj: ctk

Růst Applu začal zpomalovat. Americká společnost ve třetím čtvrtletí aktuálního fiskálního roku vykázala tržby ve výši 35,3 miliardy dolarů, což je číslo v meziročním srovnání prakticky neměnné, zisk se ovšem propadl o 1,9 miliardy na 6,9 miliardy dolarů. Vůbec poprvé v historii spadly prodeje tabletů iPad a čtvrtletí tak zachraňovaly silné prodeje iPhonů.

Apple v posledních 3 měsících prodal 14,6 milionů kusů iPadů, přičemž před rokem to bylo rovných 17 milionů. Tento pokles byl s velkou pravděpodobností zapříčiněn tím, že firma už delší dobu tabletové řady neaktualizovala, zatímco dříve prodeje poháněla nová verze s Retina displejem a rovněž malý iPad mini. Tim Cook na konferenčním hovoru s novináři a analytiky potvrdil, že Apple na letošní podzim chystá řadu nových produktů. Dá se očekávat, že spolu s finální verzí iOS 7 vyjdou právě i nové verze iPadu.

Na Apple každopádně stále více tlačí tablety jeho konkurentů, zejména Samsungu. I když recenze na poslední modely Galaxy Tab 3.0 nejsou příliš přívětivé, penetrace těchto strojů se zvyšuje. Samsung už ostatně v posledním čtvrtletí vygeneroval větší zisk, než Apple. Konkrétně získal 8,33 miliardy dolarů. Samsung je zároveň nejvýdělečnějším výrobcem chytrých telefonů.

Prodej zejména starších a levnějších iPhonů

Telefony si ale u Applu vedly dobře a iPhonů se v meziročním srovnání prodalo o 20 procent více – konkrétně 31,1 milionů kusů. Na těchto číslech se nicméně velkou měrou podílely prodeje starých verzí 4 a 4S, což opět srazilo celkovou marži společnosti. Ta zatímco ještě před rokem byla na téměř 50 procentech, aktuálně tvoří 37,5 procenta. Chytré telefony mají na hospodaření Applu velký dopad, stále totiž tvoří více než polovinu celkových prodejů firmy.

Mírný pokles prodejů zaznamenaly počítače Mac – ty spadly ze 4 milionů na 3,7 milionů. Prodeje nicméně překonaly očekávání. Velice zdravě naopak neustále roste obsahová platforma iTunes, která už vygenerovala přes 4 miliardy dolarů.

Apple je v současné době podle analytiků v defenzivě oproti zejména asijským konkurentům a bude muset co nejdříve přijít s novými produkty. Deník Wall Street Journal už informoval, že firma zadala výrobu nových větších displejů a dá se tedy předpokládat, že představí novou verzi iPhonu. Zástupci společnosti navíc na konferenčním hovoru uvedli, že brzy představí produkt, který může s trhem hodně zamíchat.

Investoři na poslední finanční výsledky nijak zásadně nereagovali, firma totiž slabší čtvrtletí oznamovala dopředu. Akcie tak po závěru obchodování narostly o necelá 4 procenta.