Zisk Vodafone klesl. Operátor plánuje investovat

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Zisk britské telekomunikační skupiny Vodafone Group v posledním finančním roce klesl a letos čeká společnost další zhoršení. Druhý největší světový mobilní operátor uvedl, že bude muset více investovat a zároveň se vyrovnat s vysokými odpisy aktiv v pěti zemích Evropy včetně Česka.

Provozní zisk skupiny klesl za rok do konce března o 7,4 procenta na 12,8 miliardy liber, což je přibližně 430 miliard korun. Podle ankety agentury Reuters to odpovídalo očekáváním analytiků. Letos čeká společnost pokles zisku na 11,4 až 11,9 miliardy liber. Akcie firmy reagovaly na zprávu poklesem o tři procenta.

Vodafone musel odepsat v Německu, Česku, Španělsku, Portugalsku a Rumunsku celkem 6,6 miliardy liber, což je 223 miliard korun. Skupina to odůvodnila ostrou konkurencí a změnami v regulaci. Ty si vynutily snižování cen v době, kdy evropští zákazníci kvůli ekonomické recesi omezili výdaje za telefonování.

Letošní zisk Vodafonu oslabí vysoké investice do sítí, které by měly zvýšit rychlost spojení a pokrytí. Během příštích dvou let chce firma investovat kolem 19 miliard liber.

Vodafone se drží telekomunikací

Odříznutý Vodafone se bude soudit