Zjednodušte smlouvy, vyzývá telekomunikační úřad operátory

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Smlouvy mobilních operátorů jsou sice formálně správné, ale také zmatené a složité. ČTÚ to ví a vyzývá ke změně. Padne doporučení úřadu na úrodnou půdu?

Český telekomunikační úřad vydal jeden výjimečný dokument. Výjimečný je tím, že nejde o striktní příkaz postavený na haldě paragrafů, ale o doporučení. Na základě analýzy současného stavu úřad mobilním operátorům doporučuje, jak má vypadat smlouva s koncovým zákazníkem.

Dokument se snaží definovat, co je a není fér, upozorňuje na to špatné a doporučuje, jak by to mělo vypadat správně. Za tuto iniciativu nezbývá než úřadu zatleskat. Přejme si, aby tato intervence padla na úrodnou půdu, protože když to naposledy někdejší předseda ČTÚ Pavel Dvořák zkusil po dobrém, nestalo se téměř nic.

Proč jen doporučení? V úvodu dokumentu se dočteme, že „nedostatky nebyly ta­kové povahy, aby Úřad mohl využít zákonných zmocnění a uložil povinnost ke změně smluv­ních podmínek“. Jinými slovy, operátoři balancují na hraně zákona, formálně je vše v pořádku, ale zákazník vidí guláš několika nesrozumitelných dokumentů.