Zlaté kašny rozdělily Plzeň jako legendární záchodek Zvonokosy

Sedmička oslovila spolužáky autora plzeňských kašen, aby zhodnotili jeho dílo. I když se dobře znají ze studií na Akademii výtvarných umění, upřímnosti se nebáli.

Plzeň město piva? To platí! Plzeň město televizorů? To se moc nechytlo. Plzeň město kašen? To teprve začíná fungovat. I když se to spojení téměř rýmuje, komentáře na chrtici, anděla a velblouda, na zlaté chrliče z náměstí Republiky, mnohdy moc libozvučně neznějí. Někdo chválí, je dost takových, kteří haní, někteří dokonce sprostě nadávají. Našlo se i pár takových, co se na ně podepsali.

Co bude dál? Pomohou Plzni zlaté kašny, aby se pro rok 2015 stala i Evropským hlavním městem kultury? Jméno Ondřeje Císlera, autora kašen, se v Plzni stalo jedním z těch nejčastěji skloňovaných. Sedmička požádala tři Císlerovy plzeňské spolužáky z Akademie výtvarných umění (AVU), aby kašny z uměleckého hlediska zhodnotili. Luděk Míšek, Benedikt Tolar a Jan Vlček, dnes již renomovaní sochaři, malíři a vysokoškolští učitelé, byli ve svém ortelu upřímní, nešetřili podloženou kritikou, ale nebáli se ani chválit.

Každá kašna nakonec dostala známku jako ve škole. Nejhůře dopadla chrtice. Potom velbloud. Nejvkusnější je podle hodnotitelů anděl. Členům „kašnové policie“ se nejvíce nelíbila zlatá barva. Moderní řešení vítají, většinou jim ale přijde zbytečně okázalé a od autora postrádali trochu pokory.

V závěru se však shodli na dvou věcech: co člověk, to jiný názor a hlavně lidi si podle nich zvyknou.

Velbloud V hodnocení skončil na druhém místě. Zlatá barva se nelíbila nikomu. Názory na detaily se lišily.

Benedikt Tolar (Studoval AVU u Karla Nepraše a Vladimíra Skrepla. Živí ho restaurování. Momentálně restauruje barokní kostel ve Valči v Doupovských horách. Vyučuje na Ústavu umění a designu v Plzni.) Hodnocení: Překvapilo mě, jak na náměstí tvarově zapadl. Jsem spokojený i s řešením opěrného systému. Ty hranoly k domům na náměstí sedí. Určitě by bylo lepší nechat kašny rezavé nebo nerezové. Líbí se mi horní úchyty. Je to zajímavě řešený detail.

Známka: 2

Luděk Míšek (Má sochařskou školu Jindřicha Cajthamla, školu architektury Emila Přikryla, Michaela Ullmana ve Stuttgartu. AVU absovoval v roce 2003. Dělal kulisy k filmům - například Letopisy Narnie. Teď vyučuje na Ústavu umění a designu v Plzni.)

Hodnocení: Kosočtverce na kašnách bych nechal. Ukazuje to aspoň vzájemnou interakci. Chrliče z bronzu rezavět nebudou. Nejvíce by se mi ale líbilo, kdyby byly čistě železné, nebo z litiny. Velikost je dobrá. Klasický tvar kašny bych tu nechtěl. Andělíčka, ze kterého čůrá voda, zásadně odmítám. Žijeme v moderní době. To, že se v kašně koupou bezdomovci, je v pořádku. Je od toho, aby se v ní kolemjdoucí osvěžovali.

Známka: 2

Jan Vlček (Z této trojice asi nejhlasitější kritik všech kašen. Vystudoval intermediální umění a nová média u Milana Knížáka a Veroniky Bromové v roce 2005. Jeho obrazy visí v Národní galerii. Člen skupiny Ztohoven.)

Hodnocení: Ve srovnání s ostatními moc mohutná, dominantní předimenzovaná. Všechny kašny měly být o třetinu menší. Měly by komornější ráz. V určitém úhlu mi přijde větší než katedrála, což je špatně. Zlaté chrliče působí nepatřičně, nabubřele, agresivně. Měly by být umírněnější, pokornější. Představoval bych si nějakou tmavší patinu bronzu. Samotná žulová kašna je perfektní. Vadí mi transportní oka. Je to zbytečný detail. Geniální by byly v Borském parku.

Známka: 4

Anděl Podle všech určitě nejlepší a nejvyváženější kousek. Snad jen kdyby nestála křivě.

Luděk Míšek: Chrliče se mi líbí, vadí mi kašny, které vypadají jako mísy. Kulaté můžou být. Velikost dobrá. Raději bych volil válec, než mísy. To, že je nakřivo, mi nevadí, není to technicky jednoduché sem kašnu nainstalovat.

Známka: 2

Jan Vlček: Určitě nejlepší z trojice. Je nejvyváženější, jak tvarově, tak prostorově. Přijde mi, že tady to funguje dohromady. Jen ta barva, ale ta mi vadí všude. Nelíbí se mi, že je nakřivo.

Známka: 2

Benedikt Tolar: Líbí se mi méně než velbloud. S mísami problém nemám. Že jsou na křivo, si člověk všimne, když se na kašnu dívá z větší dálky a z různých úhlů.

Známka: 3

Chrtice Od všech to schytala nejvíc. Nevypadá jako chrtice. Žulová kašna je vzhledem k chrliči příliš velká.

Jan Vlček: Nejslabší článek celé trojky. Tvarově nevyrovnaná. Navíc vypadá jako řecké písmeno lambda. Miska je předimenzovaná.

Známka: 5

Benedikt Tolar: Ze sochařského hlediska je to nesmysl. Není to proporčně vyvážené. Kašna působí vzhledem k chrliči moc výrazným dojmem. Ty dvě věci k sobě prostě vůbec nesedí.

Známka 5

Luděk Míšek: Miska sama o sobě je super. Jinak je všechno špatně. Kašna a chrlič se k sobě nehodí. Líbí se mi ještě to očko nahoře. Odlehčuje to celou tíhu téhle hrozné věci.

Známka: 4 -