Zlatou palmu získal Zimní spánek tureckého režiséra Ceylana

Turecký režisér Nuri Bilge Ceylan

Turecký režisér Nuri Bilge Ceylan Zdroj: ctk

Cenu za režii na 67. ročníku největší filmové přehlídky světa získal americký režisér Bennett Miller za sportovní drama Foxcatcher.

Sobotní večer nabídl jeden z vrcholů filmového roku. Největší a nejprestižnější filmový festival světa rozděloval ceny. A jak bývá pro ceny z Cannes typické, otevírají se jimi brány do distribuce v celém filmovém světě. To platí především pro držitele hlavní ceny, Zlaté palmy. Tu po loňském Životě Adele letos získalo turecké komorní drama Zimní spánek. Slavnou cenu si z rukou Quentina Tarantina a Umy Thurman převzal významný turecký režisér Nuri Bilge Ceylan.

Kontemplativní filmy

Druhou hlavní cenu určenou pro nejlepšího režiséra si odnesl americký životopisný film režiséra Bennetta Millera Foxcatcher. Vypráví komplikovaný vztah olympijského vítěze v zápasu Marka Schultze se členem rodiny Du Pontů, která zápasníky podporovala. Ve snímku se silným etickým poselstvím si zahrály dvě hollywoodské hvězdy Steve Carell a Channing Tatum. Také tento film již má českého distributora a dokonce i datum premiéry. V českých kinech by se měl objevit 4. prosince.

Problémy mužů

Silný, ale obtížný film Andreje Zvlaginceva Leviathan, který patřil mezi favority na Zlatou palmu, vynesl nakonec Olegu Něginovi cenu za scénář. Snímek zobrazuje dost současné trpké ruské reality. Jeho hlavním hrdinou je drsný opilec, ale slabý člověk Kolja (Alexej Serebrjakov). Ten se dostane do konfliktu se starostou města, který chce Koljovu rodinu vystěhovat a na místě jejich domu vystavět developerský projekt. Kolja si najme advokáta z Moskvy. Advokáta ale zbijí a Kolju strčí do vězení. Slavný režisér snímek posouvá do téměř mytické roviny – gauner s posvěcením církve zvítězí, moře se bouří, ale mořská příšera stojí na straně zla. Také Leviathan by se měl podívat do českých kin.

Trochu života do filmového umírání přinesl kanadský režisér Xavier Dolan ve filmu Mommy, za který dostal cenu poroty spolu s klasikem francouzské kinematografie JeanemLucem Godardem. Dolanův film pojednává o chlapci s neurovývojovou poruchou, kterého fenomenálně zahrál Antoine Olivier Pilon. Snímek teprve pětadvacetiletého tvůrce, který je ale na světových festivalech již matadorem, koupila distribuční společnost Artcam. Ta na filmovém trhu v Cannes zakoupila práva na uvedení jednoho z nejcitovanějších filmů 67. ročníku festivalu, kterým byl maďarský Bílý bůh. Snímek Kornéla Mundruczóa nakonec získal cenu v druhé hlavní soutěži nazvané Un certain regard.

Zábava i prohry

Nejzábavnější při předávání cen byl britský herec Timothy Spall, který dostal Cenu za mužský herecký výkon ve filmu Pan Turner. Nebylo jasné, jestli pláče nebo se směje, jestli z mobilu čte nebo jestli jím telefonuje ze scény manželce. Film kanadského režiséra Davida Cronenberga Mapy hvězd se musel spokojit jen s Cenou za ženský herecký výkon Julianne Mooreové, která exceluje v tomto zvláštním vzteklém filmu.

Zcela stranou zájmu poroty naneštěstí zůstaly filmy zachycující skutečné příběhy ze současnosti, jako byl snímek Timbuktu původem malijského režiséra Abderrahmana Sissaka nebo Hledání Michela Hazanaviciuse.