Zloději ohrožují francouzskou úrodu lanýžů. Hlídají je četníci

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Úroda vzácných černých lanýžů je v ohrožení kvůli předvánočním nájezdům zlodějů. Proto pěstitelé "černého zlata" na jihovýchodě Francie požádali o pomoc při střežení lanýžových plantáží četníky.

Každoroční sklizeň lanýžů začíná zhruba v polovině prosince, kdy se houby rostoucí pod kořeny dubů či lísek začínají objevovat na trzích jako vyhledávaná pochoutka gurmánů. Kvůli slabší úrodě posledních let vyletěla cena kilogramu lanýže černovýtrusého, který je nejvzácnějším a nejdražším ze všech, na tržištích až ke 1200 eur (přibližně 30 tisíc korun). Ekonomická krize se ale zjevně do poptávky po tomto stále dražším zboží nepromítá, v pařížských obchodech se někdy prodává i za trojnásobek této ceny.

Pěstitelé lanýžů, jež mnozí z nich označují za francouzské národní bohatství, proto začali spolupracovat s četníky. Lanýže pěstují na plochách osázených stromy, které je kvůli jejich mnohdy větší vzdálenosti od obcí velmi náročné uhlídat. „Ve dne v noci vysíláme hlídky do odlehlých míst poblíž lesů. Máme přesné mapy toho, kde lanýže rostou. Poslední dva roky spolupracujeme s jejich pěstiteli, kteří nás upozorní, když zaznamenají podezřelé auto,“ Véronique Fauvierová, kapitánka četníků ve městě Nyons, které je uprostřed jedné z pěstitelských oblastí na jihovýchodě země.

Četníci prý také pořádají nárazové kontroly na silnicích, které mají odhalit, zda někdo neveze v autě ukradené lanýže.

Přestože lanýže se sbírají od poloviny prosince do února, největší sháňka je po nich právě v těchto dnech. Movití gurmáni je totiž s oblibou používají pro dochucení vánočních a novoročních pokrmů.

Francie ročně vyprodukuje asi 1000 tun, téměř polovinu světového množství lanýže černovýtrusého. Většina produkce pochází právě z oblastí na jihozápadě, kde se četníci na Vánoce vydávají do lesů.