Ztracené USB? Třetina nálezců data klidně využije ve svůj prospěch

ilustrační foto USB, Flash disk

ilustrační foto USB, Flash disk Zdroj: Marek Schawrzmann

Ztráta přenosného datového zařízení není příjemná věc, obzvláště když na něm jsou uložena důležitá soukromá či firemní data. Nervozitu by však měla vzbuzovat následující statistika - téměř 35 procent nálezců ztraceného flash disku, telefonu či notebooku by nalezená data a informace použilo pro své potřeby nebo je dokonce nabídlo za odměnu či rovnou zveřejnilo.

Zjištění vyplývají z nedávného průzkumu společnosti Safetica, který má E15 k dispozici.

„Informace jsou pro každou firmu alfou a omegou a mohou být právě tím faktorem, který rozhodne o jejím úspěchu či neúspěchu. Málokdo si toto bohužel uvědomuje. Přitom úniky dat, způsobují každoročně statisícové až milionové škody,“ komentuje Jakub Mahdal, ředitel společnosti Safetica Technologies.

Na 54 procent dotázaných lidí si svoji práci nosí domů pravidelně, dalších 29 procent tak činí v případě potřeby. „Rozdíl mezi pracovním a soukromým světem se smazává,“ dodal Mahdal.

Na nějakém z přenosných zařízení si tak práci domů nosí celkem až 83 procent Čechů, téměř dvě třetiny z nich si však neláme hlavu s adekvátním zabezpečením, což následně nahrává možnému zneužití.

Jak vysát konta: Hackeři dál útočí na české banky