Ztrátový Sharp bude propouštět, získá finanční pomoc od bank

sídlo Sharp Corp. v Ósace

sídlo Sharp Corp. v Ósace Zdroj: Otsu4, wikimedia

Ztrátový japonský výrobce elektroniky Sharp si zajistil finanční pomoc v objemu 225 miliard jenů (45,5 miliardy korun), na které se budou podílet především banky. Firma výměnou za tuto pomoc slíbila další restrukturalizační opatření, včetně zrušení deseti procent pracovních míst. Koncem března společnost zaměstnávala zhruba 49 tisíc lidí, z toho téměř polovinu v Japonsku.

Firma rovněž oznámila, že se v uplynulém finančním roce, který skončil 31. března, propadla do čisté ztráty 222,3 miliardy jenů (45 miliard korun) po zisku 11,5 miliardy jenů v předchozím roce. Vykázala tak již třetí celoroční ztrátu za poslední čtyři roky.

Společnosti Mizuho Bank a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ poskytnou firmě Sharp celkem 200 miliard jenů, a to formou přeměny dluhu na akcie podniku. Sharp získá rovněž 25 miliard jenů z fondu Japan Industrial Solutions, které použije na financování svého růstu, píše agentura Reuters.

Nový začátek na cestě k oživení

„Směřujeme k novému začátku, který povede k oživení,“ uvedl generální ředitel podniku Kozo Takahaši. Firma kromě snižování počtu zaměstnanců plánuje rovněž prodej některých aktiv, například budovy, ve které sídlí její ústředí.

Japonští výrobci elektroniky se dostali pod tlak kvůli ostré zahraniční konkurenci. Sharp již v uplynulých letech zrušil tisíce pracovních míst a opustil různé ztrátové aktivity, například výrobu solárních panelů v Evropě.