Zumba je sexy, s Mexičanem obzvlášť

Juan Manuel Garcia Peralta přijel až z Mexika, aby Ostravanům ukázal, že zumba je vášeň, kterou stojí za to okusit.

Zumba, to je šílenství, které opanovalo Česko. Zdejší ženy a dívky zajímá, o co v téhle latinskoamerické variaci na aerobik vlastně jde. A kdo jí ještě nepřišel na chuť, ať se připraví, že na hodině Mexičana Manuela podlehne.
„Zumba je spíš tanec než cvičení. A tanec, to je vášeň, pro kterou žiju,“ říká sedmadvacetiletý profesionální tanečník Manuel. Doma v Mexiku vystudoval folklorní tanec, s folklorním souborem přijel letos v červnu na festival do Frýdku-Místku a zašel se podívat na lekci zumby, kterou v tamním Prestige fit studiu vede Martina Tikalová. „Nechala jsem mu dvacet minut ze své hodiny, aby ji vedl. Ženy byly nadšené, tak jsme se domluvili, že na podzim přijede a bude u nás učit zumbu tři měsíce,“ vypráví Tikalová.
Manuel má pravidelné lekce v Ostravě i v Místku a ženy si jeho temperamentní mexické pojetí nemůžou vynachválit. „Je to exotický typ, takže se ženám líbí. Zumba v jeho podání je pěkná makačka. Další dva dny mě pak všechno bolí,“ směje se Simona Borčová.
„Je to živel, jen si zvyknout a udýchat to,“ dodává Olga Boháčková, která si nenechala ujít zumba maraton, kde Manuel předcvičoval.
Tomáši Tikalovi, který se svou ženou Martinou Manuela do Ostravy pozval, se líbí, jak to Mexičan se zdejšími ženami umí. „V jeho podání to vůbec není aerobik, on je prostě tanečník. S ženskými je při cvičení v kontaktu a ony se můžou přetrhnout, aby tancovaly, jak mají,“ usmívá se Tikal.
Manuel Garcia si všiml, že se Češky u zumby zbytečně stydí. „Umějí se hýbat, ale nejsou zvyklé zapojit celé tělo. Mám rád, když se tomu oddají, podlehnou. Zahodí stres, uvolní se,“ vypráví tanečník, kterému se české ženy a dívky moc líbí. „Závidím českým mužům, jak krásné mají ženy,“ dodává.
Zumba podle něj rozhodně není jen dámská záležitost. „V Mexiku je běžné, že chodí i muži. Vědí, že když se umějí hýbat, jsou pro ženy přitažlivější. A roste jim tím sebevědomí,“ vypráví Manuel.
Když má chuť, zpestří lekci krátkou pasáží tance, kterému se říká strip dance. „Ve světě je to hit, teď to letí v Mexiku a v Americe, je to erotický tanec. Učí ženy sexy choreografii, sexy pohyby. Manuel tipuje, že to brzy bude móda i u nás,“ říká Tikalová.