Zvěřinové hody na Baště

Rustikální duch. Průhonická restaurace je oblíbená nejen díky výborné kuchyni Hynka Vávry, ale i romantickému prostředí

Rustikální duch. Průhonická restaurace je oblíbená nejen díky výborné kuchyni Hynka Vávry, ale i romantickému prostředí Zdroj: Libor Budinsky

Podzim je jako stvořený pro poznávání nejrůznějších kulinářských pokladů. Rychle za sebou se mění sezonní nabídka, po dýních přicházejí svatomartinské husí hody, které střídá stále oblíbenější zvěřina. Přesně takový je také podzim v restauraci Hliněná bašta v Průhonicích, kde zkušený šéfkuchař Hynek Vávra již patnáct let připravuje pro své hosty zajímavé pokrmy. Navíc v prostředí, které patří k nejromantičtějším v Praze a jejím okolí.

Husa na smržích

V restauraci vládne až neuvěřitelně přirozená atmosféra. Po podlaze tiše našlapují kočky, které se tu a tam uvelebí na lavicích vedle hostů, mohutné dřevěné trámy vyzařují pohodu a celý interiér připomíná příjemnou venkovskou hospůdku jako vystřiženou z francouzského venkova. Také proto si Hliněnou baštu oblíbili nejen místní, ale především expati, i když hlavním důvodem úspěchu je široko daleko vyhlášená kuchyně.

Jídelní lístek je na můj vkus až moc rozsáhlý, takže si vybírám jen z aktuální denní nabídky, ale i tam je zhruba kolem dvaceti pokrmů. Pokud sem dorazíte na svatomartinský víkend, budete mít štěstí na husí pochoutky. Šéfkuchař slibuje třeba grilovaná husí prsa na smržích, konfitovaná husí stehna s červeným zelím či domácí husí paštiku. Grilovaná husí játra foie gras najdete v nabídce už nyní, jsou podávána na pánvi a připravená v obyčejném „rustikálním“ stylu. Jako předkrm skvělá volba.

Biftek s čokoládou? A s višněmi?

Celé podzimní menu je proložené speciality z divočiny, které patří ke klenotům zdejší nabídky, ale spíše záleží, co máte rádi, protože téměř žádný z pokrmů nezklame. Na jaře jsem tu třeba ochutnal výtečné kůzlečí, na které jsem pak hodně dlouho vzpomínal. Mezi hosty je však vyhlášený i steak z bizoního masa, které v Česku stále nabízí jen minimum restaurací. Pokud naopak chcete vyzkoušet netradiční kombinaci, dejte si třeba biftek s čokoládovou omáčkou či horkými višněmi. Z předkrmů jsem vybral bizoní carpaccio, které dokonale ukázalo, o jak delikatesní maso jde. Další předkrm, a to žabí stehýnka, mě poněkud zklamal – maso bylo sice měkké, ale topilo se ve smetanové omáčce se zeleninou a poradit si s tím s příborem byl téměř nadlidský úkol. Ostatně i chuťově bych raději preferoval jednodušší úpravu, méně je někdy více.

Srnec, kanec, křepelka

Naopak zvěřina u mě bodovala naplno. Okusil jsem tři typově úplně odlišné pokrmy a všechny byly zvládnuté na výbornou a rozhodně je mohu doporučit. I když ne úplně všem. Křepelka plněná cibulí představuje asi nejrafinovanější a nejefektnější delikatesu. Jemné maso s lahodnou chutí je dokonalé, celý ptáček na talíři také. Čeká vás sice trochu piplavá obíračka, ale když ho sníte, budete litovat, že jste rovnou nedostali opeřence dva. Skvělá volba hlavně pro ženy. Kančí medailonky na lesních plodech, tak to už je zvěřina pro pokročilé (a rozhodně si na ní více pochutnají muži), maso je totiž mírně navinulé, s charakteristickou vůní, současně je však krásně měkké a plné. Jen krokety jako příloha mi k tomu moc neseděly.

A za třetí naprostá klasika: srnčí na smetaně podávané s knedlíkem. Výtečná omáčka s lahodným masem ukazuje, jak je obyčejná hovězí svíčková vlastně fádní. Samotná omáčka byla hutnější, méně smetanovější a přesně ladila k srnčímu masu. Přestože na svíčkovou najdete stovky rad a receptů, tahle patřila k těm nejlepším, co jsem v poslední době jedl. A jen mi stvrdila celkový názor na Baštu, se kterým se mi před časem svěřovali známí: „Bašta je restaurace, kde se číšníci nemusejí po každém soustu hostů ptát, zda jim chutnalo. Protože tam chutná snad úplně všem.“

ilustrační fotoilustrační foto | Libor Budinsky

Z nabídky

Grilovaná husí játra foie gras 295 korun, carpaccio z bizona 275 korun, grilované kachní prso na smržích 295 korun, srnčí na smetaně 185 korun, kančí medailonky na lesních plodech 275 korun, pečená křepelka plněná šalotkou a vínem 255 korun

E15 hodnotí

menu * * * *1/2
obsluha * * * *1/2
prostředí * * * *
sociální zařízení * * *1/2
ceny mírně vyšší standard
celkový výsledek * * * *
nejvíce je 5 hvězdiček nejméně 1 hvězdička

+

domácí atmosféra umocněná přítulnými kočkami

-

do Bašty musíte autem, což znamená abstinenci řidiče nebo objednání „želvy“

Kontakt: Restaurace Hliněná bašta, Újezdská 619, Průhonice, hlinenabasta.cz

Autor je publicista