Zvon se 150 jmény míří na věž

Největší zvon pro chrám svatého Michala bude na Horním náměstí vystaven do poloviny srpna.

Každý pátek odpoledne namontují zvonu Panna Maria srdce, aby jej lidé mohli úderem rozeznít. Od poloviny srpna už bude slyšet jen z věže společně se třemi předchozími, které byly v posledních dvou letech odlity v Brodku u Přerova.
V kuchyni svého bytu ho každý den uslyší i Jaromír Bělič, který na něj přispěl významnou částkou. Šestašedesátiletý psycholog ze Seattlu se před časem opět usadil ve své domovině a bydlí kousek od chrámu. „Určitě ho nepoznám, nemám totiž žádný hudební sluch,“ říká s americkým přízvukem Bělič. Jeho jméno stejně jako jeho manželky a tchýně je zvěčněno na zvonu mezi ostatními dárci. „Nedělal jsem to pro sebe, ale pro Olomouc, vyrůstal jsem tady,“ uvedl Bělič.

Světový unikát?

Panna Maria je laděná do tóniny c1 a váží téměř tři tuny. Výjimečná je i tím, že se na ni složilo přes sto padesát dárců, jejichž jména zvon zdobí společně s reliéfem a znakem arcibiskupství. „Takový počet jmen na jednom zvonu je určitě evropský unikát, možná i světový,“ tvrdí zvonařka Leticia Vránová Dytrychová. Grafici připravovali text deset dnů. Dárci nejsou vypsaní podle abecedy, ale podle důležitosti.
„Farář od svatého Michala Antonín Basler považuje odlití čtvrtého zvonu za splněný sen. Překvapen byl rychlostí sbírek a odléváním i europoslanec Jan Březina, který sám zaplatil první nejmenší zvon vážící 600 kilogramů. „Že budou do dvou let odlity všechny, to jsem nečekal. Už nikdy nebudu říkat, že Hanáci jsou lakomí,“ podotkl Březina.