A jako audit Jindřicha Vašiny: „Šanoni“ jsou minulost

Audit

Audit Zdroj: profimedia.cz

Auditní služby nejsou nepodobné dodávkám elektrické energie. Všichni je mají nejraději, když tiše běží, zajišťují chod důležitých institucí a nemusí se na ně vůbec myslet. V médiích si o nich často čteme pouze v případě, když se něco pokazí. Dovolte mi udělat výjimku.

V čem dnes vlastně spočívá auditorská práce? Především je to práce s velkou mírou společenské odpovědnosti. Nemám teď na mysli nárazové čištění parku v rámci dobrovolnického dne, ale společenskou odpovědnost jako součást vaší každodenní, běžné práce. Průzkumy ukazují, že mladá generace klade ve srovnání s předchozími velký důraz na to, aby měla profesi, která je smysluplná a pozitivně přispívá společnosti. Audit představuje vynikající příležitost takovou práci mít.

Výrazná regulace auditu, podtržená například také evropskou auditní reformou z předloňského roku, může vyvolávat dojem, že audit je formalizované odvětví, kde jde hlavně o zaškrtávání těch správných políček. Není to pravda.

Zaškrtávání políček a další rutinní činnosti přebírají od auditorů stroje, takže auditor se může místo formy lépe soustředit na obsah. Výkonná datová analytika a nové auditní technologie mu umožňují analyzovat mnohem větší objemy dat, věnovat více pozornosti nestandardním výstupům a plně rozvinout svoje schopnosti samostatného úsudku. „Šanoni“, jak se auditorům někdy dříve přezdívalo, patří minulosti.

V něčem se auditorská práce nijak nezměnila. Stále platí, že je to skvělá volba pro výkonné, motivované lidi s citem pro přesnost a vysokou sociální inteligencí – ekonomické vzdělání přitom není podmínkou. S auditem pochopíte, jak fungují různé průmyslové sektory. Dostanete se blízko k důležitým lidem a klíčovým byznysovým rozhodnutím. Zkrátka se toho můžete hodně naučit. A můžete se to naučit rychle. V auditu můžete vyrůst.

Autor je partnerem KPMG Česká republika