Akcie, měny & názory Jakuba Bruknera: Favorit biotechu?

Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech na snímku z 26. ledna.

Provoz výrobce léků Zentiva v Praze-Dolních Měcholupech na snímku z 26. ledna. Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Již dávno tak úplně neplatí, že by se v segmentu tradičních výrobců farmak muselo při výběru ryze biotechnologické společnosti jednat o čirou spekulaci, podloženou povětšinou zdánlivě ohromujícími výsledky klinických studií, ale rovněž s nejasnou budoucností takové „zázračné“ firmy.

Jistě tomu tak nebude u britské biotechnologické skupiny Shire, která se specializuje na výzkum a vývoj léčiv od běžných až po velmi vzácné choroby z oblasti imunologie, neurologie, gastroenterologie, onkologie a dalších.

Společnost působí globálně a kromě domácího trhu v Londýně se její akcie obchodují i na americkém trhu Nasdaq. Dle agentury Bloomberg patří Shire v indexu Stoxx 600 na čtvrté místo z hlediska rozdílu mezi současnou a dvanáctiměsíční odhadovanou průměrnou cílovou cenou s téměř čtyřicetiprocentním růstovým potenciálem. Samotné zařazení do indexu 600 firem s největší tržní kapitalizací v Evropě napovídá, že se jedná o významného hráče v biotechnologickém a farmaceutickém průmyslu.

Podle analytiků agentury Bloomberg by společnost měla dostát svým plánům a představit silné výsledky za 2Q. Meziroční nárůst tržeb by mohla podpořit zejména loňská akvizice společnosti Baxalta. Vzájemné synergie pomáhají růstu prodejů léků na hemofilii a na genetické choroby, které jsou pro Shire spolu s rostoucí divizí interního lékařství klíčové. Konkurence však nezahálí, což je hlavní příčina současných poklesů na letošní minima.

Jestli se společnosti dařilo ve druhém kvartále letošního roku vzdorovat konkurenci a zároveň navyšovat tržby a zisky, se dozvíme druhého srpna, kdy představí svoje výsledky.

Autor je analytikem Patria Finance