Akcie, měny & názory Jaroslava Bukovského: Skutečně hlasité IPO

.

. Zdroj: Shutterstock

Existují slova, která v investorském světě nepůsobí zrovna dvakrát sexy, jako třeba reproduktor, mikrofon, a v roce 2018 zřejmě už ani přívlastek „bezdrátový.“ Přesto existuje firma, která tyto ingredience dala dohromady a namíchala z nich investorům koktejl, který alespoň krátkodobě zafungoval jako elixír bohatství.

Minulý týden totiž oznámil vstup na burzu výrobce reproduktorových soustav pro komplexní ozvučení domu Sonos. O co se burziáni drželi více stranou při samotném úpisu, o to hladovější byli při premiéře akcie na Wall Street.

Ještě minulou středu, tedy v předvečer uvedení na burzu, nebyli investoři ochotni za akcie Sonosu v rámci úpisu nabídnout více než 15 dolarů. A to i přes fakt, že firma svůj produkt označuje obligátním přídomkem smart. Nutno dodat, že právem, neboť sound systém je přímo propojen s internetem a umí přehrát hudbu z platforem Apple, Google i Amazon.

Během prvního obchodního dne se ale na parketu strhla nákupní smršť, jež během několika hodin zhodnotila akcie Sonosu o pět dolarů na kus. Komu se tak podařilo předtím akcie upsat a v závěru prvního dne prodat, inkasoval 30procentní zisk. Investoři tak na technologiemi šmrnclé akcie stále slyší, obrovský úspěch mají za sebou obdobné letošní emise jako Spotify či Dropbox.