Akcie, měny & názory Martina Slaného: Daňový políček střední třídě

Bytové domy na pražském Smíchově

Bytové domy na pražském Smíchově Zdroj: E15 Michael Tomeš

Bytové domy na pražském Smíchově
2
Fotogalerie

Z levicové části politického spektra sílí předvolební nápady na zvýšení majetkových daní, zejména nemovitostí – komerčních či rezidenčních. Je zřejmé, že konsolidace veřejných financí se neobejde bez daňových úprav, byť hlavním problémem nejsou nízké daně, ale vysoké výdaje, zejména mandatorní povahy, které mají ohromnou setrvačnost. Tyto daňové návrhy se často ohánějí tezí, že je třeba zakročit proti velkým firmám, a naopak před zvyšováním daní ochránit střední třídu. Ve skutečnosti mají přesně opačný potenciální dopad.

Přibližně třetina bytů prodaných u nás jsou takzvané byty investiční. Rovněž u komerčních nemovitostí (například obchodní centra, logistické haly či kanceláře) slouží velká část jako podkladové aktivum fondů kolektivního investování. Češi investování do nemovitostí (přímo či nepřímo) využívají ve velké míře. Způsobují to nejen nízké úrokové sazby (ovlivněné měnovou politikou ČNB), ale i faktory, jako jsou vysoký podíl vlastnického bydlení, očekávatelný růst cen při extrémně omezené nabídce (zejména bytových domů) a obecně jakási historicky a kulturně podmíněná obliba nemovitostí sloužících jako investice.

Jeden z klíčových důvodů rovněž tkví v neuskutečněné změně důchodového systému. Konzervativní povaha Čechů při investování a nevíra v jakoukoliv skutečnou reformu odůvodňuje, proč jsou nemovitosti vyhledávaným investičním nástrojem. O to více v aktuální covidové situaci, kdy domácnostem rekordně vzrostly úspory (zejména na neúročených běžných účtech) a část z nich vedle realizace odložené spotřeby bude dříve nebo později použita k investování.

Český důchodový systém žádná celistvá reforma nečeká. Absence politické shody je důvodem, proč se systém bude měnit až pod tlakem okamžiku dílčími opatřeními. Kdo se bude chtít skutečně zajistit na stáří, bude muset hledat způsoby jinde. Zdanit nepřímo tuto aktivitu by byl další políček střední třídě a všem zodpovědným daňovým poplatníkům.

Autor je hlavní ekonom skupiny DRFG