USA vymažou čínské Xiaomi ze své černé listiny. Pentagon ji dosud vinil z napojení na armádu

Xiaomi založil před více než deseti lety miliardář Lej Ťün

Xiaomi založil před více než deseti lety miliardář Lej Ťün Zdroj: Reuters

Americké ministerstvo obrany odstraní čínského výrobce chytrých telefonů Xiaomi ze své černé listiny. Otevírá se tak cesta pro budoucí americké investice do této čínské firmy, uvedla agentura Reuters. Ta se odvolává na soudní spis, podle nějž se obě strany se dohodnou na vyřešení současného soudního sporu.

Na začátku letošního roku americká vláda pod vedením bývalého prezidenta Donalda Trumpa firmu obvinila, že má napojení na čínskou armádu, a umístila ji na černou listinu, což pro podniky znamená omezení přístupu k americkým technologiím a k investicím. Xiaomi rychle reagovala podáním žaloby na americkou vládu a označila její kroky za „nezákonné a protiústavní“. Popřela i jakékoliv napojení na čínskou armádu.

Mluvčí Xiaomi na dotaz agentury Reuters uvedla, že firma pečlivě sleduje vývoj, nic bližšího však neřekla. Akcie firmy Xiaomi v Hongkongu v reakci na zprávu stouply o více než šest procent.

Xiaomi patří mezi nejvýznamnější čínské technologické firmy, na které se zaměřil bývalý prezident Trump ke konci svého funkčního období, a to kvůli údajným vazbám na čínskou armádu. Trump už v roce 2019 zasáhl proti firmě Huawei Technologies, které zakázal přístup k důležité technologii amerického původu. To mělo negativní dopad na divizi chytrých telefonů této čínské firmy.

Společnost Xiaomi, která vyrábí i robotické vysavače, elektrická kola či nositelnou elektroniku, byla však nečekaným cílem. Firmu založil před více než deseti lety miliardář Lej Ťün a mezi její první investory patřil americký výrobce čipů Qualcomm.