Akcie, měny & názory Michala Tomeše: Lyft zaujal. Zatím

Lyft

Lyft Zdroj: profimedia.cz

Lyft
Lyft
3
Fotogalerie

Na světových burzách se pravidelně nestává, že by si na ně šla pro peníze firma s kumulovanými ztrátami téměř tři miliardy dolarů. I přesto, nebo možná právě proto burziáni netrpělivě čekali, jak si akcie přepravní aplikace Lyft povedou. Obchodování zahájily s nárůstem o 21,2 procenta na 87,24 dolaru za kus. Jejich emisní cena činila 72 dolarů, což celý podnik ohodnotilo na 24,3 miliardy dolarů.

Důvodem pozornosti přitom není pouze budoucnost samotné firmy. Skutečnost, že cena akcií po zahájení obchodování prudce rostla, může být signálem pro celý trh.

Na parket se totiž letos chystá vstoupit mnohem větší Uber, pro který se Lyft stal lakmusovým papírkem investorské nálady.

Hlavní otázkou tak zůstává, zda Uber dokáže zopakovat nadšení investorů jako u Lyftu. Ačkoliv obě firmy kontinuálně rostou, Lyftu se postupně daří ukousávat podíl na trhu přepravních aplikací. Ještě před čtyřmi lety Lyft přepravil v osobních autech asi desetinu pasažérů v USA, nyní podíl dosahuje třetiny. Právě na dlouhodobou vizi investoři sázejí spíše než na rudým písmem popsané účetní knihy.

Je ale také dost možné, že Lyftu právě brzká budoucnost zlomí vaz. Není totiž tajemstvím, že největším nákladem přepravních firem je lidská síla, kterou se snaží největší technologičtí giganti pomocí samořízených aut eliminovat. Snaží se o to i Lyft, kterému ale napjatý rozpočet neumožňuje do inovací investovat tolik jako Uberu, Tesle nebo Googlu.