Lyftu se debut na burze vydařil, jeho akcie prudce posílily

Lyft

Lyft Zdroj: profimedia.cz

Lyft
Lyft
Lyft
4
Fotogalerie

Akcie provozovatele alternativní taxislužby Lyft v pátek zažily úspěšný vstup na americkou burzu Nasdaq. Obchodování zahájily s nárůstem o 21,2 procenta na 87,24 dolaru za kus. Jejich emisní cena činila 72 dolarů, což celý podnik ohodnotilo na 24,3 miliardy dolarů (téměř 560 miliard korun).

Společnost Lyft v rámci primární veřejné nabídky (IPO) prodala 32,5 milionu akcií, což jí vyneslo 2,34 miliardy dolarů (téměř 54 miliard korun). Firma slaví s primární nabídkou úspěch i přes své zadlužení, protože investoři si podle agentury Reuters nechtějí nechat ujít možnost mít podíl na jejím očekávaném příštím silném růstu. Ten si od tohoto sektoru slibují, protože generace mileniálů žijících ve velkých městech již neplánuje pořízení vlastního vozu.

Vstup Lyftu na burzu je největší technologickou nabídkou od IPO čínského internetového prodejce Alibaba v roce 2014. Dláždí cestu dalším společnostem ze Silicon Valley, které se letos chystají dobýt akciový trh, jako je Pinterest provozující stejnojmennou sociální síť nebo Slack Technologies, která nabízí řešení pro komunikaci v rámci pracovních skupin. Ještě letos by se na burze mělo začít obchodovat i s akciemi internetové společnosti zprostředkující ubytování Airbnb.

Větší konkurent Lyftu, firma Uber se chystá vstoupit na burzu už v nejbližších týdnech. Podle investičních bankéřů by tato firma mohla být ohodnocena až na 120 miliard dolarů.