Akcie, měny & názory Viktora Zeisela: Inflace zdraží i úvěry

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Inflace za červen ve výši 2,6procenta překvapila analytiky napříč trhem i centrální banku. Po zpomalení inflace na přelomu roku ekonomové znejistěli, co se na trhu děje. Vysoký růst mezd se v podstatě vůbec neodrážel ve spotřebitelských cenách. I centrální banka reagovala změnou rétoriky a vehementně naznačovala, že se zvyšováním sazeb dá na chvíli pokoj. 

V květnu se však situace změnila a červen tento zlom potvrdil. V cenách služeb už je více než patrné, že rychlý růst mezd začíná zvedat ceny pro koncové zákazníky. Obchodníci jednoduše nechtějí nést celou tíhu zvyšujících se nákladů a tím sahat do svých zisků.

Navíc se zdá, že situace na trhu práce se měnit nebude. Podnikatelé mají dost nových zakázek a stále hledají pracovní sílu. Podle úřadů práce je v tuto chvíli volných přibližně 300 tisíc pracovních míst, ale na trhu je pouze něco přes 200 tisíc uchazečů o práci. Nedá se tak očekávat, že by tlak na vyšší mzdy v dohledné době ustal. Ceny tak i nadále velmi pravděpodobně porostou.

Koruna mívala ve zvyku na vyšší inflaci reagovat posílením. Červnová čísla, ačkoliv překvapila vysokým růstem, ji však nechala úplně v klidu. Je vidět, že s domácí měnou v tuto chvíli hýbou síly globální ekonomiky a přestává reagovat na domácí impulzy. Právě slabší měna a vyšší ceny jsou jasným signálem pro centrální banku, že je potřeba zvyšovat úrokové sazby. Poslední čísla naznačují, že by k dalšímu růstu úroků mohlo dojít už v srpnu.

Autor je hlavním ekonomem Komerční banky.