Daniel Novák: Plyn a údržbář

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: EPH

Rusko přerušilo dodávky plynu na Ukrajinu, Česko zůstává v klidu. Do Evropy se totiž ruský plyn dostává potrubím Nord Stream pod Baltem. V praxi se tak ukazuje, proč Ukrajina proti plynovodu prskala, stejně jako prská proti jeho chystanému klonu.

Geopolitický význam rozrušené země se kvůli trubkám scvrknul. Koho by tu ale starosti Kyjeva s Nord Streamem pálily.
V teple plynových kotlů se líp mudruje nad tím, jak by to na Ukrajině mělo být.

Cestující za prací z venkova do metropole si tento týden mohli ve vlaku mezi poklimbáváním přelouskat zprávu o tom, kterak 92 procent pracujících doráží k píchačkám do hodiny. Například ti, kteří do Prahy každodenně dojíždějí z Pardubic a okolí – a není jich věru málo – si tuto zprávu stačili přečíst dokonce několikrát. Možná se jí snažili vytlačit z uší jinou zprávu, která opanovala média před měsícem. Vyprávěla, jak Češi odmítají dojíždět za prací.

Slovenský ministr Kažimír prorokuje, že Česko jednou přijme euro. No určitě. „Výhledově budeme všichni šťastný, výhledově,“ zpíval kdysi Petr Fiala (ten z Valmezu, ne z Truhlářské 9). Exsenátor za ODS Alexandr Novák krátce po návratu z vězení koupil dva hotely. „Údržbář,“ řekl na dotaz, jakou pozici zastává v realitní firmě. Když už se za něj zaručili motorkáři, tak teď holt musí po kotelnách sekat latinu.