David Klimeš: Pohádka polské ekonomiky pokračuje

Polsko

Polsko Zdroj: profimedia.cz

Revize výhledu evropských ekonomik je studenou sprchou po listopadovém ujišťování od Evropské komise, že minusový růst HDP letos vykáže jen Řecko a Portugalsko. Nyní se stádo nemocných kusů rozrostlo o dalších sedm zemí a i ty ostatní budou přibírat na váze jen minimálně. Stagnující Česko ani to ne. Přesto je zde jedna výjimka. A je zde vlastně už dlouho. Polsko opět ukazuje, že okolní recese a stagnace není nic, co by největší země unijního východu byla ochotna brát na vědomí.

Po sto dnech svého kabinetu polský premiér Donald Tusk ve středu jmenovitě chválil ministry zahraničí a financí. Šéfdiplomat Radosław Sikorski si chválu vysloužil za svůj historický berlínský projev z loňského listopadu. Chvála ministra financí Jacka Rostowského byla podtržena až dnes. Evropská komise Polsku jako jedné z mála zemí nezměnila jeho výhled a s 2,5procentním predikovaným růstem se tak země stala v prognóze EK nejrychleji rostoucím šampionem v jinak churavějící Evropě.

Polská schopnost čelit okolní evropské realitě se stává již zavedeným pravidlem. V roce 2009 Polsko jako jediný člen EU nesklouzlo do recese, o rok později rostlo skoro o čtyři procenta, loni o 4,3 procenta. Nebylo to sice nejvíce v Evropě, ale třeba pobaltské státy to měly lehčí, protože po hluboké recesi rostly z nižších hodnot. Není tedy důležitý fetiš čísel, ale poklona Polsku za udržení stabilního vývoje.

O odhadu vývoje ekonomiky v Česku a celé Evropě čtěte zde:

Tato země během let umně zkombinovala výhody struktury svého hospodářství, rozumné zásahy vlády a konečně i unikátní příliv peněz spojených s fotbalovým Eurem 2012. V roce 2009 nezachránila Polsko od recese ani tak bezchybně šlapající ekonomika jako spíše její relativní uzavřenost s vysokým podílem zemědělství. Umírněné zásahy Tuskovy vlády pak nevyvolaly ani žádné krátkodeché oživení státními fiskálními impulzy, ani ho neudusily tvrdými škrty. Nyní proto vstupují Poláci do chmurného roku opět celkem zvesela. Průmysl zatím nepociťuje pokles zakázek ze zahraničí, lidé nakupují jako diví. Nebýt stabilně vysoké nezaměstnanosti, byl by to letošní euroráj na zemi.

Pro milovníky fotbalu jím ale Polsko bude tak jako tak. Fotbalové mistrovství přichází do země v ten nejlepší čas. Na tom se shodne fanoušek i ekonom. K růstu už roky přispívá zběsile rychlé betonování nových dálnic A1, A2 a A4, příští týden se poprvé kopne do míče na novém varšavském Národním stadionu.

Polsko tak Evropě rok za rokem vzkazuje poněkud nezvyklý recept na úspěch: Moc to s tím exportem nepřehánějte a vládu k ekonomice příliš nepouštějte. A když už opravdu není z čeho pobízet hospodářství, naplánujte si nějaké sportovní mistrovství a z eurofondů vybetonujte celou zemi.