Dušan Kütner: Gott a Donutil do rady. Šup!

Český rozhlas

Český rozhlas Zdroj: profimedia.cz

Rady České televize, Českého rozhlasu a pro rozhlasové a televizní vysílání by prý měli volit plátci koncesionářských poplatků, nikoli poslanci. K tomuto názoru nyní před volbami dospěl programový ředitel Babišova hnutí ANO Martin Komárek. Cílem je odpolitizovat volbu rad.

To by samozřejmě bylo velice žádoucí. Jenže v čerstvé paměti máme, jak takové všeobecné volby dopadnou. Vždyť z nich vzešla i současná tragická rozpuštěná sněmovna včetně Věcí veřejných či exposlance ODS Floriana. A při vkusu českého národa by se navíc mohlo stát, že členy rad se stanou v lepším případě miláčci Gott, Bohdalová, Donutil a Troška. V horším případě pak Rákosníček, Jára Cimrman či nějaký magor s cedníkem na hlavě. Hlavně že budou (dosud) nezkorumpovaní.

Rozkaz zněl jasně: Na moskevském Rudém náměstí se prostě proti okupaci Československa pěti armádami Varšavské smlouvy protestovat nebude. Ruská policie si pokyny předávané z generace na generaci stále dobře pamatuje.
V sobotu proto zatkla deset osob, které chtěly připomenout 45 let od chvíle, kdy se na stejném místě sešla podobná skupinka Rusů, která odvážně a s vědomím tvrdé odplaty socialistického režimu proti okupaci protestovala. Málokdo si ale všímá toho chvályhodného pokroku, kterým policie prošla. Demonstranty zabásla rychleji než před 45 lety, a to bez toho, že by je zmlátila. Za dalších 45 let už snad pochopí, že za poklidnou připomínku historických proher se nezatýká vůbec.