Dušan Kütner: Kabáti trhli rekord. Možná

Skupina Kabát

Skupina Kabát

Sledovat údaje o aktualizovaném počtu návštěvníků sobotního výročního koncertu mnohými vzývané a jinými stále přece jen trochu opovrhované skupiny Kabát chvílemi připomínal permanentní nárůst počtu obětí při vlně tsunami před lety v Asii.

Začalo se odhadem na velice slušných šedesáti tisících, aby se druhý den zvýšil nejprve o pět tisíc a pak ještě o dalších deset tisíc. Na některých webech se dokonce objevil údaj osmdesát tisíc, takže chvíli to vypadlo, že se dostaneme k bájné stovce. Sám management přitom konkrétní údaj zveřejňovat nebude. Není tak známo, kdo a proč zvyšuje počty účastníků, aby bylo jasné, že to prostě byl rekord.

Dosud totiž byly za koncerty tuzemské kapely s nejvyšší návštěvností považovány dva. Jedním z nich – bráno podle časové posloupnosti – byl koncert bratří Nedvědů na Strahově před dávnými osmnácti lety. Druhým byli právě Kabáti, když před pěti lety na stejném místě jako letos, tedy na pražském Vypichu, slavili kulaté dvacetiny.

V obou případech koncerty přilákaly zhruba šedesát tisíc lidí, takže kdo z nich třímá prvenství, je těžké rozhodnout. A v tom se zřejmě objevil háček. Vždyť i lídr Kabátu během koncertu oznámil, že na Vypich dorazilo právě oněch šedesát tisíc lidí.

Jenže to by se pak nemohlo psát o rekordním koncertě, že. Zavádějící údaje dostávají novináři téměř pravidelně u hudebních festivalů, teď se k tomu přidávají i jednotlivé koncerty. Koncert Kabátu je přitom stejně jako jednorázová comebacková šňůra Lucie bezpochyby hudební událostí roku. Otázka pak zní: Není to jedno?