Glosa Martina Čabana: Politika není krasobruslení

Primátor Brna Petr Vokřál v brněnském štábu ANO

Primátor Brna Petr Vokřál v brněnském štábu ANO Zdroj: Jiří Nováček

Nepláču, nejsem profesionální politik, pravil brněnský primátor Petr Vokřál, když se dozvěděl, že přes své vítězství ve volbách už nebude primátorem. Nutno říci, že kdyby zaplakal, nikdo by mu to nemohl mít za zlé. 

Vyšachování vítěze voleb není nikdy nic hezkého, a přihodí-li se to pár desítek minut předtím, než měl tento vítěz v plánu podepsat dohodu o koaliční spolupráci se stranou, která jej nakonec nečekaně vyšplouchla, je to ošklivé dvojnásob. Nicméně politika není krasobruslení a i takové věci se dějí. Tím, co nakonec rozhoduje, není vítězství ve volbách, ale většina v zastupitelstvu.

Divit se nelze ani tomu, že je Andrej Babiš rozčílený. Místopředseda hnutí ANO Vokřál je jedním z jeho skutečných politických talentů. V opozici bude svůj um, a tím i značku hnutí prodávat o dost hůř než v primátorském křesle, v němž si navíc během uplynulého volebního období vydobyl široký respekt. Spolu s doutnající rebelií v pražské organizaci hnutí, které se nelíbilo Babišovo hodnocení výsledku boje o metropoli, je to pro šéfa ANO druhá komunální Jobova zvěst v rychlém sledu.