Glosa Martina Čabana: Zeman potřetí a stále stejně

Miloš Zeman ve všeobecné rozpravě na 71. zasedání Valného shromáždění OSN

Miloš Zeman ve všeobecné rozpravě na 71. zasedání Valného shromáždění OSN Zdroj: ČTK

Prezident České republiky Miloš Zeman.
Prezident České republiky Miloš Zeman při vystoupení na Žofínském fóru.
Prezident České republiky Miloš Zeman při vystoupení na Žofínském fóru.
Miloš Zeman
Miloš Zeman
6
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman při projevu před Valným shromážděním OSN nepřekvapil. Potřetí před stejným publikem zopakoval, že OSN dělá málo v boji s terorismem. A že by mezinárodní společenství potřebovalo jednu silnou protiteroristickou strukturu. A potřetí zopakoval, že má pochyby o fungování samotné OSN. A znovu si neodpustil poznámku, že mezinárodní společenství hledá už sedmnáctým rokem definici mezinárodního terorismu.

Za to se OSN jistě lze vysmívat, ale bylo by lepší, kdyby to nedělal prezident, který už pátým rokem zcela ignoruje fakt, že shoda na boji proti terorismu troskotá na velmocenských hrách uvnitř Rady bezpečnosti OSN. Jestliže se ani členové tohoto relativně nejakčnějšího tělesa uvnitř OSN nedokážou šest let dohodnout na výkladu dění v Sýrii, je samozřejmé, že se společenství jako celek těžko dohodne na jednotné definici terorismu nebo na postupu vůči němu. A to je jen ta nejpovrchnější příčina.

Je škoda, že český prezident nevložil do svého projevu více realismu. Na rozdíl od světových lídrů, od nichž se čekají mohutné vize a velikášská prohlášení, si to mohl dovolit.