Jan Sedlák: Až Microsoft odkopne Nokii

Nokia Lumia 900

Nokia Lumia 900

V diskuzním pořadu Connected, jejž můžete každých čtrnáct dní sledovat na E15.cz, jsem vyzpovídal šéfa české pobočky Nokie a šéfa divize Windows v tuzemském Microsoftu. Tedy zástupce firem, které se společně snaží dohnat, co kvůli minimálním inovacím nestihli – prudce rostoucí trh s chytrými telefony a tablety. I když se jim to do jisté míry může podařit, mluva obou pánů stěží přesvědčí, že se jejich podniky z prohraného souboje poučily a že už jim další vlak neujede.

Zní to ohraně, ale proč je iPhone tam, kde je? Protože první přišel s použitelným ovládáním, pak se stahováním obsahu a aplikací přes jeden internetový obchod, potom s vysokým rozlišením displeje a teď s „umělou inteligencí“ Siri, jež změnila způsob používání telefonu.

Když jsem se šéfa Nokie zeptal, zda jeho firma představí nějaké své Siri, technologii, jež by změnila trh, argumentoval 41Mpx fotoaparátem v těle telefonu. Když jsem se zeptal zástupce Microsoftu, zda je jeho firma inovativní, poukázal, že to byl vlastně Microsoft, kdo přinesl tablet – koncept těch přístrojů se stylusem, jež si nikdo nekupoval, protože se nedaly používat. Ostatně sám šéf Microsoftu Steve Ballmer přiznal, že není inovátor.

A právě v tom tkví problém obou firem. Už je to nějaký čas, co někdo z nich přišel s inovací a řekl, že „tak teď bude vypadat byznys“. Oba giganti jen dohánějí konkurenci kopírováním již vzniklého konceptu. A i když 41Mpx fotoaparát může znít zajímavě, je to jen logické posunutí toho, co už tu dávno je. Mobily začaly kompakty nahrazovat před několika lety.

Redmond má výhodu alespoň v tom, že sedí na obřím pytli peněz, který mu neustále generuje byznys se softwarovými licencemi (jejž většina technologických firem považuje za brzdu pro inovace). Díky tomu může být neuvěřitelně vytrvalý a na trhy, jež mu unikly, se může dostat (příklad Xboxu). Daleko větší problém má Nokia, nyní z velké části závislá právě na Microsoftu, který do ní každý kvartál nasype přes čtvrt miliardy dolarů. A bude sypat dále, protože bude chtít partnera, který vyrobí tablety s Windows 8. Ale co až se Microsoft rozhodne, že už Nokii nepotřebuje? Co se stane, až cloud definitivně nabourá způsob licencování softwaru a uživatelé a firmy zjistí, že platformu Microsoftu nepotřebují?

Další komentáře Jana Sedláka: