Jan Šindelář: Olga

Ilustrační foto dopingové kontroly

Ilustrační foto dopingové kontroly Zdroj: ctk/AP

Atletikou a vrcholovým sportem vůbec hýbe ruský dopingový skandál. Při zběžném pohledu se přitom zdá, že západoevropská média se mu věnují mnohem intenzivněji než ta česká. Možná je to tím, že Čechy po desetiletích nuceného vstřebávání ruských specifik už jen tak něco nepřekvapí.

Naopak na Západě stále převažuje snaha vnímat putinovské Rusko jako normální stát, se kterým lze normálně vycházet. A právě dopingový skandál má možná větší potenciál otevřít Západoevropanům oči než například okupace Ukrajiny či Gruzie nebo latentní hrozby atomovými zbraněmi.

Státní důraz na sportovní úspěchy a jejich propagandistické využití je typickým příznakem diktatur. Bez ohledu na směšnost a možnou ostudu. Právě zesměšnění a humor je naopak výsadou demokracií a nejlepším lékem na zupáckou tupost. K nejlepším v tomto směru patří britský tisk. Jedna karikatura za všechny. Říká ruský trenér obrovskému chlapovi s knírem: „Tak ti chtějí vzít zlatou medaili ze vzpírání, Olgo.“ Není v tom i kus české sportovní historie?

Nejkrásnějším nádražím České republiky se pyšní Nový Jičín. Výsledky devátého ročníku bohulibé ankety byly včera vyhlášeny v Senátu. Je hezké, když se ocenění dočkají přičinliví lidé, kteří se o nádraží starají a zkrášlují je muškáty.
Stejně výchovné by ale bylo vyhlašovat nejhnusnější nádraží. Kandidátů by se našlo více než dost.